Biti ispunjen do sve punine Kristove

Koji su bili dostojni da postanu djecom Božjom i još k tome da se preporode u Duhu Svetome, i koji u sebi imaju Krista koji ih prosvjetljuje i učvršćuje, Duh Sveti ih upravlja na različite načine i milost ih vodi na nevidljiv način a srce im je puno duhovnoga mira.

Kroz to vrijeme kao da tuguju i nariču radi ljudskog roda. A dok usrdno mole za cijeli ljudski rod, raspaljeni duhovnom ljubavlju prema tom svijetu, spopadaju ih suze i tugovanje

Duh Sveti ih kroz to vrijeme ispunja tolikim veseljem i tolikom ljubavlju da bi, kad bi to bilo moguće, stavili u svoje srce sve ljude, ne razlikujući dobrih od zlih. Istodobno se oni u poniznosti svoga duha spuštaju do te mjere ispod svih ljudi da se smatraju najnižima i najneznatnijima od svih.

Istodobno ih Duh Sveti hrani neizrecivom radošću.

Oni su kao hrabar vojnik koji, obučen u potpunu kraljevsku bojnu opremu, ulazi u bitku, hrabro se bori protiv neprijatelja i pobjeđuje ih. Isto tako i duhovan čovjek, naoružan nebeskim oružjem Duha Svetoga, srčano navaljuje na neprijatelje i sebi ih podlaže.

Kroz to vrijeme u potpunoj tišini, spokoju i miru, duša počiva i nalazi se u savršenu stanju samo duhovnog uživanja i neizreciva spokojstva.
Istodobno je milost u razumijevanju, u neizrecivoj mudrosti, i u nedokučivu poznavanju Duha Svetoga poučava u onome što se ne može izreći ni jezikom ni ustima.

Tako će biti dok bude svijeta i vijeka.

Tako milost različito djeluje u njima i vodi dušu na razne načine, obnavljajući je prema volji Božjoj, i vježba je mnogovrsno, da je neokrnjenu, besprijekornu i čistu postavi pred nebeskoga Oca.

Molimo, dakle Boga, molimo ga s ljubavlju i s velikim pouzdanjem, da nam darežljivo udijeli nebesku milost dara Duha Svetoga, da sam Duh Sveti i nas vodi i usmjeruje da izvršimo volju Božju u svemu i da nas raznovrsno krijepi svojim mirom, da bismo po tom upravljanju, vježbanju i duhovnom usavršavanju bili dostojni postići savršenstvo punine Kristove, kako kaže Apostol: Da budete ispunjeni do sve punine Kristove.

Iz propovijedi nepoznatog duhovnog pisca iz  četvrtog stoljeća.

Izvor: bozanskicasoslov

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori