Odgovor GAFCONA-a Crkvi Engleske povodom odluke o blagoslovu istospolnih partnerstava

Nakon što je jučer Opća Sinoda Crkve Engleske donijela odluku o mogućnosti blagoslova istospolnih partnera, oglasio se GAFCON, zajedništvo većine anglikanskih provincija koje su ostale vjerne biblijskom nauku o spolnosti.

Draga braćo i sestre u Kristu,

Pozdrav u ime Boga Oca našega i Sina njegova Gospodina našega Isusa Krista!

Blago vama dok gledate ljepotu Gospodina i njegovu ogromnu istinu i milost objavljenu po Evanđelju Isusa Krista. Apostol Pavao tako rječito piše: “Ne stidim se, uistinu, evanđelja: ono je snaga Božja na spasenje svakomu tko vjeruje – Židovu najprije, pa Grku. Jer pravednost se Božja od vjere k vjeri u njemu otkriva kao što je pisano: Pravednik će od vjere živjeti.” (Rim 1,16-17).

Odluka koju je danas donijela Opća sinoda Crkve Engleske uz popratna objašnjenja jasni su pokazatelji da Crkva Engleske ide korak po korak kako bi u potpunosti prihvatila praksu homoseksualizma kao dio života i prakse Engleske Crkve. Nekima od nas koji smo se nadali da će Crkva zadržat svojoj prepoznatljiv identitet za razliku od onih koji ne vjeruju nauku Svetog pisma, ta nada je sve manja.

Proživjeli smo to s drugim zapadnim anglikanskim provincijama koje su se neprestano kolebale oko ‘jednom zauvijek predane vjere’ (Juda 3) i koje sada izravno poriču doktrinu biblijske antropologije u vezi s rodnim identitetom i moralnim ponašanjem. Oni u sekularnom tisku i kulturi će tvrditi da su to pitanja pravde, ali Božja pravda nikada ne može proturječiti Božjoj pravednosti, a znamo da ove promjene napadaju samu srž biblijskog autoriteta. Je li Sveto pismo kroz stoljeća jasno govorilo o ljudskoj seksualnosti? Da. Većina anglikanaca diljem svijeta zaključila je isto. Pa ipak, sada je Engleska crkva odobrila blagoslov grijeha i proglasila da grijeh više nije grijeh.

Od Lambethske konferencije 1998. (i njezine velike potpore Rezoluciji I:10), nakon Izjave u Kuala Lumpuru 1997., do Dar Es Salaama 2007., Jeruzalemske deklaracije na GAFCON-u 2008., do Priopćenja iz Nairobija na GAFCON-u II 2013. i Pismo Crkvama na GAFCON III 2018., ostali smo odlučni u govorenju i istine kršćanskog svjedočenja o pitanjima prakse i etike i pozivamo Anglikansko zajedništvo da se pokaje i vrati učenju Svetog pisma i povijesnom učenju Crkve.

Ova odluka Crkve Engleske postavlja pitanja u vezi s odnosom anglikanskih provincija diljem svijeta s Crkvom Engleske i daljnjom ulogom nadbiskupa Canterburyja. Provincije Gafcon-a i druge globalne južne provincije već su u oslabljenom zajedništvu s Episkopalnom crkvom, Anglikanskom crkvom Kanade, Episkopalnom crkvom Brazila, Škotskom episkopalnom crkvom, Anglikanskom crkvom Aotearoa, Novog Zelanda i Polinezije, i Crkvom Walesa. Sada ćemo morati donijeti odluku o Crkvi Engleske.

Nadbiskup od Canterburyja ukinuo je svoju fiducijarnu odgovornost i prekršio svoje posvetne zavjete da će “protjerati i otjerati iz Crkve sve pogrešne i čudne nauke suprotne Božjoj Riječi” svojim zagovaranjem ove promjene u Crkvi Engleske. On kida posljednju preostalu krhku tkaninu Anglikanske zajednice. Vrijeme je da primas cijele Engleske odstupi sa svoje uloge “prvog među jednakima” u vođenju Anglikanske zajednice. Sada je vrijeme da primasi Anglikanske zajednice sami izaberu svog “prvog među jednakima” umjesto da sekularna vlada samo jedne nacije imenuje našeg vođu. Nismo više kolonije Velike Britanije.

Godine 2017. primasi GAFCON-a (koji predstavljaju više od 60 milijuna anglikanaca diljem svijeta) odobrili su osnivanje nove misije u Engleskoj jer su se nebiblijske prakse već pojavljivale u mnogim biskupijama Crkve Engleske. Mnogi vjerni anglikanci više nisu mogli služiti pod biskupima koji su odstupili od učenja Svetoga pisma. Posvetili smo preuzvišenog Andyja Linesa za prvog misionarskog biskupa i od tada smo osnovali Anglikansku mrežu u Europi. Prošle su godine primasi GAFCON-a posvetili preuzvišenog Leeja McMunna, preuzvišenog Tima Daviesa i preuzvišenog Iana Fergusona da pomognu u rastućem radu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vlč. Stuart Bell bit će posvećen u ožujku. Vjerujemo da Gospodin podiže biblijsku alternativu za kršćanske vjernike u Velikoj Britaniji.

Mnogi u Crkvi Engleske održali su vjerne i hrabre govore podržavajući biblijsko učenje. Zahvaljujemo Bogu za njih i priznajemo njihovu vjernost Evanđelju, kao i naše trajno zajedništvo i podršku za njih. Za one koji se osjećaju sami i ranjivi tijekom ovog vremena, neka budu uvjereni u žarke molitve vaše braće i sestara diljem svijeta. Niste sami. I ne morate to izdržati sami. Gospodin će vas voditi dok ga poštujete i nastojite slijediti njegovu volju.

U travnju će primasi GAFCONA-a ugostiti više od 1100 sudionika GAFCON-a IV u Kigaliju, Ruanda. U suradnji s Global South Fellowship of Anglicans (GSFA), imat ćemo više za reći i učiniti o ovim temama. Molimo vas, dođite, a mi ćemo vam dati mjesto za stolom.

U ime primasa GAFCON-a,

Vaš u Kristu,

Preuzvišeni dr. Foley Beach
Predsjedavajući Vijeća primasa GAFCON-a

Izvor: /anglicanchurch.net

Fotografija: Preuzvišeni Foley Beach ( podbean.com )

Odgovori