Anglikanske crkve okrenule leđa Canterburyju!

Skupina poglavara anglikanskih crkava iz cijeloga svijeta donijela je odluku da nadbiskup Canterbury više nije njihov poglavar nakon odluke da se dopusti blagoslov istospolnih parova u Engleskoj.

Anglikansko zajedništvo globalnog juga (GSFA) objavilo je u priopćenju da više ne smatra Justina Welbyja “vođom globalnog zajedništva”, te je isključilo Crkvu Engleske kao svoju “majku crkvu”.

Ranije ovog mjeseca, Generalna sinoda, zakonodavna skupština Engleske crkve, donijela je prijedlog za dopuštanje blagoslova istospolnih parova u civilnom partnerstvu. U svom priopćenju objavljenom u ponedjeljak, GSFA skupina je optužila Englesku crkvu da je “krenula putem lažnog učenja” i da se pritom suprostavila “povijesnoj biblijskoj vjeri” dopuštajući istospolne blagoslove. Rekli su da je nadbiskup naveo svoj Dom biskupa da donese preporuku za blagoslov homoseksualnih parova znajući da su one u suprotnosti s vjerom i poretkom pravovjernih provincija Anglikanske crkve.

Govoreći o nadbiskupu Welbyju, rekli su: “Svi molimo da naše povlačenje potpore nadbiskupu od Canterburyja bude prihvaćeno kao opomena u ljubavi.”

Iz GSFA su izjavili da je to izazvalo “krizu vodstva” i da se sada radi na ponovnom uspostavljanju zajedništva između Anglikanskih crkava. Među potpisnicima su predsjedatelj GSFA, nadbiskup Justin Badi, zajedno s nadbiskupima Čilea, Indijskog oceana, Konga, Mianmara, Bangladeša, Ugande, Sjedinjenih Američkih Država, Sudana, Aleksandrije, Melanezije, i dr.

Ranije u veljači, nadbiskup Welby je rekao da u Crkvi Engleske nadbiskupi ne predsjedaju Generalnom sinodom niti organiziraju njezine rasprave, te da su mnogi članovi odbacili njegovu zabrinutost oko mogućih reformi. Od 25 provincija članica GSFA, 22 su dio izvorne Anglikanske zajednice.

Izjavu GSFA možete pročitati OVDJE

Odgovori