Imamo li ispravnu sliku o sebi? (Razmišljanje o korizmi)

„Sada, govori Gospodin, vratite se k meni svim srcem svojim posteć, plačuć i kukajuć.” Razderite srca, a ne halje svoje! Vratite se Gospodinu, Bogu svome, jer je On nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom, on se nad zlom ražali.” (Joel 2, 12).

Korizma, vremensko razdoblje od četrdeset dana priprave za Uskrs  pokorničko je razdoblje. Pozvani smo promišljati o Bogu i o sebi. Veliki reformator Jean Calvin, smatrao je da je bit kršćanskog života spoznati istinu o Bogu i istinu o čovjeku. U susretu Boga i čovjeka susreću se Sveti i grješnik, Pravedni sudac i prijestupnik Božjega zakona, ali i Milosrdni Bog i grješnik koji je nesposoban svojim djelima sebe opravdati.

Čovjek koji doista tvrdi da je spoznao istinu o Bogu, poput proroka Izaije shvaća da je „čovjek nečistih usana“ ili poput grješnika u Hramu moli „Smiluj se meni grješniku“. Milost je predivan Božji dar darovan onima koji Boga za milost mole i koji svoj praktični kršćanski život nastoje ravnati prema Božjoj objavljenoj volji, odnosno Njegovoj Riječi.

Kršćani su u opasnosti da imaju donekle ispravnu sliku o Bogu, ali iskrivljenu sliku o sebi. Može se dogoditi da se, što smo po našem mišljenju bliže Bogu, krenemo diviti sebi, svojoj svetosti i pravednosti, te druge gledati kao one koji nisu dosegli stupanj naše duhovnosti. To nas navodi da poput onoga farizeja u Hramu, hvalimo Boga što nismo „kao drugi ljudi“. Takav naš stav dovest će nas zapravo izvan područja Božje milosti i nećemo nikada doista upoznati radost pokajanja i Božjega praštanja.

Korizma se često vezuje uz odluke odricanja odnosno vrijeme posta. Fizički post ili nemrs svakako da ima svoj smisao kako za naše zdravlje, tako i za naš praktični kršćanski život. Ako se odreknemo našeg ručka, podajmo ga onima koji nemaju što jesti. Tada će naše fizičko odricanje biti sukladno evanđeoskom principu prepoznavanja samoga Krista u potrebitima.

No, puno vrijednije od vanjskog, fizičkog posta jest duhovni post, duhovno odricanje. Neka bi nam zato ova korizma bila vrijeme odricanja od vlastite samodopadnosti, vlastite samopravednosti, vlastite svetosti. Neka nam ova korizma bude vrijeme prihvaćanja svakoga čovjeka, posebice onih potrebitih. Imajmo ispravnu sliku o sebi te pokajnički sa sv. Efremom Sirijcem molimo:

Gospode i Vladaru života mojega, kloni od mene duh lijenosti, malodušja, sebeljublja i ispraznih riječi.

A duha razboritosti, poniznosti, strpljenja i ljubavi, udijeli meni, sluzi svome.

Da, Gospode i Kralju, podaj mi uvidjeti svoje grijehe i ne osuđivati brata svoga, jer si blagoslovljen u vijeke vjekova. Amen.

Svima onima koji potrebuju milost Božju, želim blagoslovljeno korizmeno vrijeme.

Biskup, dr.sc. Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga teksta obavezno navesti izvor.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori