Kako je nastala pjesma “On mi je pjesma i radost”/”He is My Everything”

Pjesma u izvedbi Elvisa Presleya He is My Everything, rado se pjeva i na našem jeziku u pojedinim crkvama (On mi je pjesma i radost…)

Pjesmu je napisao Dallas Frazier, američki country glazbenik i tekstopisac. Rođen je 27. listopada 1939. u Oklahomi. U jednom intervjuu je izjavio da je počeo pisati glazbu kada je imao oko 11 godina.

Godine 1965. Frazier je objavio pjesmu pod naslovom “There Goes My Everything”. Pjesma je govorila o paru koji se rastaje iz nepoznatih razloga. Shvaća koliko mu je ona značila sada kada ju gubi — “Odlazi moj razlog za život/Odlazi ona iz mojih snova/Odlazi moj jedini posjed/Odlazi moje sve”. U intervjuu Frazier je izjavio da je prvi put napisao There Goes My Everything tijekom zimskih razdoblja 1963. i 1964., kada je prvi put stigao u Nashville {TN}. Na pjesmu ga je inspirirao prijatelj Ferlin Husky koji je upravo proživljavao razvod.

Pjesmu je snimio Jack Greene 1966. i provela je sedam tjedana na vrhu glazbene ljestvice okruga SAD. Prema Wikipediji, “Pjesma je također osvojila nekoliko nagrada, uključujući “Singl godine” i “Pjesmu godine” na prvoj dodjeli CMA nagrada. Uz to, prateći album istog naslova osvojio je “Album godine”, a Greene je osvojio nagradu “Muškog pjevača godine”.”

Kada, gdje i kako je There Goes My Everything prerađen u He is My Everything nije poznato. Najranije poznato izdanje He is My Everything je u rujnu 1968. na albumu Charlieja Walkera. Walker je također bio country kantautor i radio DJ. Walker je rođen 2. studenog 1926., a preminuo je 12. rujna 2008. godine.

Elvis Presley snimio je svoju verziju He is My Everything 9. lipnja 1971. godine, učinivši ovu pjesmu popularnom.

Dallas Frazier primljen je u Kuću slavnih tekstopisaca u Nashvilleu 1976. Frazier je napisao preko 300 pjesama koje su tijekom godina izvodili brojni umjetnici. Godine 1988. postao je svećenik. Možda ga je njegov vlastiti odnos sa Spasiteljem od samog početka potaknuo da preradi svoj country hit u On je moje sve. Frazier je također napisao druge kršćanske hitove uključujući The Baptism of Jesse Taylor.

Frazier je neko vrijeme napustio glazbenu industriju kako bi nastavio sа svećeničkom službom, ali se vratio na glazbenu scenu i napravio puni krug s povratkom svojim kreativnim korijenima.

Engleski tekst:

I long to be his possession
Oh, he’s my everything

I remember my days of darkness
Without sunshine or sight to lead my way
But a whisper of His voice softly calling
To the arms of my maker to stay

He is my reason for living
Oh, He is the king of all kings
I long to be His possession
Oh, He’s my everything

After the lighting and thunder
After the last bell has rung
I want to bow down before Him
And hear Him say well done

He’s my reason for living
Oh, He is the king of all kings
I long to be His possession
Oh, He’s my everything

I long to be His possession
Oh, He’s my everything

Hrvatski tekst:

Sjećam se svog grješnog života,
bez cilja sam lutao sam.
Ali čuo glas sam od njega,
i pravi put sada ja znam.

Ref.
On mi je pjesma i radost,
on je moj Gospod moj Bog.
Isuse, u tvojim rukama,
svoj odmor nalazim.

Željno čekam, taj divan dan,
tam u Novom Jeruzalemu.
Gospoda mog vidjet ću tamo,
dobrodošao kazat će on.

Ref.
On mi je pjesma i radost,
on je moj Gospod moj Bog.
Isuse, u tvojim rukama,
svoj odmor nalazim.

Foto: YouTube

Odgovori