Poslušajte snažan govor o biblijskom razumijevanju braka

Donosimo vam jedan od najartikuliranijih i najsnažnijih govora koje ćete vjerojatno čuti ove godine. Autor je anglikanski svećenik, velečasni Calvin Robinson, koji je nedavno raspravljao u Oxford Unionu zašto kršćanstvo ne bi trebalo dopustiti gay brakove, pa čak ni blagoslov istospolnih zajednica.

Robinsonov dvanaestominutni govor model je ljubavi i vjernosti povijesnoj kršćanskoj doktrini i osobne hrabrosti. I kao takav, s pravom postaje viralan na društvenim mrežama, prikupivši preko 46.000 pregleda u manje od tjedan dana. Robinson počinje izjavom:

Suprotstavljamo se vlastima.

Govoreći u kontekstu prijedloga obreda vjenčanja ili blagoslova drugačije zajednice od zajednice muškarca i žene, nastavlja:

To znači da sam ili u krivu, i da su kršćani neispravno učili zadnjih dvije tisuće godina – ili Židovi i kršćani zadnjih četiri do šest tisuća godina – ili imamo crkvene vođe koji pokušavaju odvući crkvu u otpadništvo.

Ni jedan način nije dobar.

Robinson zatim nastavlja jezgrovito ocrtavati klasični pogled biblijske seksualnosti. Taj Božji plan za one koji su stvoreni na njegovu sliku je doživotna konvencionalna zajednica između jednog muškarca i jedne žene.

Seks izvan braka je grijeh i to je isto za heteroseksualce kao i za homoseksualce. Iako je Biblija sasvim jasna da su istospolni odnosi odvratni.

I prije nego što mi pametni Aleck počne postavljati pitanje nosim li miješane tkanine, postoji razlika između moralnih zakona i ceremonijalnih zakona. A Krist je došao ispuniti stare zakone.

Međutim, i pitanja braka i homoseksualnosti još uvijek su obrađena u Novom zavjetu. U Pavlovim poslanicama, ali i u Evanđeljima. Isus govori o braku i kod Marka i kod Mateja u kontekstu heteroseksualne zajednice.

Dakle, moje bi pitanje biskupima bilo: “Ne vjerujemo li više u autoritet Svetoga pisma? Možemo li birati kojih ćemo se dijelova Evanđelja pridržavati?

Crkva je ipak Kristova zaručnica – kao što smo ranije čuli – Isus je opisan kao zaručnik, tako da možemo znati kakav je on odnos prema nama. Dvoje mladoženja bila bi besmislena. Krist je već u jedinstvu s Ocem i Duhom Svetim. On nas poziva unutra.

Ovdje gledamo dvije nevjeste. Crkva pokušava vjenčati samu sebe. Izostaviti Krista iz slike.

Cijeli Robinsonov govor vrijedi poslušati i upijati, jer je jednako uvjerljiv koliko i sažet.

Poslušajte cijeli govor (na engleskom jeziku).

Izvor: anglican.ink

Foto: YouTube

Odgovori