Posvećeno ulje za krunidbu britanskog kralja

Patrijarh jeruzalemski Teofil III. posvetio je, u hramu Svetoga groba u Jeruzalemu, ulje kojim će kralj Velike Britanije Charles III. biti pomazan za kralja, javlja press-služba Buckinghamske palače.

Anglikanski nadbiskup u Jeruzalemu Hosam Naoum prisustvovao je posebnoj ceremoniji posvete ulja u crkvi Svetoga Groba u Jeruzalemu.

Važno je napomenuti da su za proizvodnju ulja korištene masline sakupljene iz dva maslinika na Maslinskoj gori, u pravoslavnim samostanima Marije Magdalene i Uzašašća Gospodnjeg. Pravoslavni samostan Marije Magdalene je mjesto sahrane bake kralja Charlesa, princeze Alice od Grčke.

Osvrćući se na događaj, canterburijski nadbiskup je posebno zahvalio patrijarhu Teofilu „što je osigurao ulje za ovu krunidbu, koja odražava kraljevu osobnu obiteljsku vezu sa Svetom zemljom i njegovu veliku brigu za njene narode“.

On je napomenuo da je od samog početka planiranja krunidbe želio „da se novo krunidbeno ulje pravi od maslinovog ulja s Maslinske gore“.

Prema riječima nadbiskupa, činjenica da se ulje pravi od maslina s Maslinske gore „pokazuje duboku povijesnu vezu između krunidbe, Biblije i Svete zemlje“.

„Od drevnih kraljeva do danas, monarsi su pomazivani uljem s ovog svetog mjesta. Sada, dok se pripremamo za pomazanje kralja i kraljice supruge, molim se da budu vođeni i ojačani Duhom Svetim“, rekao je canterburijski nadbiskup. Krunidba Charlesa III. održat će se 6. svibnja 2023. godine u Westminsterskoj opatiji. Tradicionalno, ulje se lijeva iz ampule na Krunidbenu žličicu, a zatim se njime pomazuju ruke, grudi i glava vladara. Na ceremoniji će biti prikazan najstariji artefakt vladajuće kraljevske dinastije Windsor – srebrna krunidbena žličica iz 13. st.

Ulje, namirisano sezamom, ružom, jasminom, cimetom, nerolijem, benzoinom i cvijetom naranče, istog je sastava kao i ulje korišteno za krunidbu pokojne kraljice Elizabete prije 70 godina, i ta formula koristi se stotinama godina.

izvor: vjeronauka.net

Odgovori