Petstota obljetnica rođenja reformatora Grgura Vlahovića

Dana 12. ožujka 1523. godine rođen je hrvatski reformator, Grgur Vlahović.

Rođen je u Ribniku i već kao mladić stupio je u kontakt s glagoljašima. Nakon školovanja zaređen je za svećenika. Pod utjecajem lingviste i reformatora Primoža Trubara prelazi 1550. godine na protestantizam. Kao propovjednik djelovao je na području Metlike a kasnije i Novog Mesta te Brežica. Propovijedao je i na banovim imanjima, poput Cesargrada, Okića i Želina.

“Vjekoslav Klaić iz Klombnerova pisma Ivanu Ungnadu (13. ožujka 1563.) ističe Vlahovićevu službu propovijedanja evanđelja ,s velikom silom, a njega kao najboljeg propovijednika, Bučar iz toga pisma ističe da je Vlahović čitav kraj do deset milja unaokolo pridobio i obratio na novu vjeru…” (Stanko Jambrek, Reformacija u Hrvatskim zemljama, str. 225).

Surađivao je s Ivanom Ungnadom i Antonom Dalmatinom kod projekata Biblijskog zavoda u Urachu. Knjige koje su tamo prevođene kasnije su obogaćivale hrvatski i slovenski živalj kako duhovno tako i kulturno. Zavod je podupirao ban Petar II Erdody.

Bio je protjerivan od strane katoličkih biskupa te je često selio. Propovijedao je u protestantskim crkvama na području Hrvatske i Slovenije. Na posjedima Frankopana pronalazio je utočište. Preminuo je 1581. u Ljubljani. Povodom petstote obljetnice rođenja Grgura Vlahovića Protestantska reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj organizirati će prigodnu tribinu u Karlovcu.

Fotografija: Općina Ribnik

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori