Kristovo uskrsnuće obasjava nas radošću života

“Uživajte u blagdanu vjere, primite sva bogatstva ljubavi. Nitko ne smije oplakivati svoje siromaštvo jer je otkriveno sveopće kraljevstvo. Neka nitko ne plače zbog svojih bezakonja, jer je oproštenje izašlo iz groba. Neka se nitko ne boji smrti, jer nas je Spasiteljeva smrt oslobodila…” (Sveti Ivan Zlatousti).

Dragi u Kristu!

Iznova, u našem vremenu svjedočimo ratnim sukobima, potresima i drugim životnim tragedijama u kojima smrt pobjedonosno podiže svoj barjak. Život se čini nemoćnim pred smrću koja nas uvjerava da je konačna pobjednica.  Uvjeren da je tomu tako, čovjek ne vidi krajnji cilj svoga životnoga putovanja i gubi svaki smisao. Od trenutka kada se odvojio od izvora života, kada je rekao Bogu da ga ne treba, da može bez njega, čovjek se suočava s vlastitom slabošću, krhkošću i po smrti konačnim porazom.

I sve bi doista bilo tako da Krist nije došao među nas kako bi nam u sebi otkrio put, istinu i život, kako bi nam otvorio put povratka Ocu. U svojoj ljubavi prema čovjeku, Krist je sebe potpuno darovao i ponizio se sve do smrti na križu (Filipljanima 2,8). Kristova smrt činila se njegovim neprijateljima, ali nažalost i njegovim učenicima kao njegov konačni poraz. No, njegovo uskrsnuće u rano nedjeljno jutro, potvrdilo je ne samo da smrt nema posljednju riječ nad onim koji je Život i koji je izvor svakoga života, već da je njegov križ znak pobjede a ne poraza.

Bez Krista smo  doista osuđeni na gubitak svakog smisla i postajemo gubitnici pred smrću. No, Kristovo slavno i pobjedonosno uskrsnuće nas obasjava radošću života i otklanja svaki strah od smrti. Kličemo s apostolom Pavlom: „Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj?”” (1 Korinćanima 15, 55).

„Krist uskrsnu i had se uruši! Krist uskrsnu i padoše demoni. Krist uskrsnu i raduju se anđeli. Krist uskrsnu i Život živi…“ (Sveti Ivan Zlatousti).

Obasjani tom spoznajom, neka nam je  svima sretan i blagoslovljen najveći kršćanski blagdan – Uskrs!

Aleluja – Krist je uskrsnuo!

Uskrsnuo je Gospodin doista – aleluja!

O Uskrsu, 2023. godine.

Dr.sc. Jasmin Milić
Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH

Odgovori