Jeste li znali – Prva sjednica UN-a održana u zgradi Metodističke crkve

Riječ je o zgradi zvanoj Methodist Central Hall, u londonskoj četvrti Westminster koja je u posjedu Metodističke crkve Velike Britanije.

10. 01. 1946. godine sastala se Opća skupština Ujedinjenih naroda prvi put u povijesti te međunarodne organizacije. Na sastanku su bile prisutne delegacije 51 zemlje članice UN-a. Opća skupština jedino je glavno tijelo UN-a u kojem su zastupljene delegacije svih zemalja članica (druga tijela, poput Vijeća sigurnosti, sastoje se samo od ograničenog broja delegacija zemalja članica).

Osobito je zanimljivo da taj prvi sastanak Opće skupštine Ujedinjenih naroda nije održan u New Yorku, kao što je to danas običaj, nego u Londonu. Dapače, održan je u jednoj građevini crkvene namjene. Riječ je o zgradi zvanoj Methodist Central Hall, u londonskoj četvrti Westminster. Methodist Central Hall u posjedu je Metodističke crkve Velike Britanije (metodisti su ogranak protestanata koji je nastao inspiriran učenjem Johna Wesleya, britanskog teologa iz 18. stoljeća).

Građevina Methodist Central Hall nalazi se u Londonu, samo dvjestotinjak metara od Big Bena i zgrade britanskog parlamenta. Točno preko puta ceste u odnosu na nju nalazi se i poznata Westminsterska opatija (Westminster Abbey), tradicionalno mjesto krunidbe britanskih kraljeva.

Izvor: povijest.hr

Odgovori