Objava mjesečnih i dnevnih molitava za progonjene kršćane

Od mjeseca travnja ove godine, Evangelička metodistička crkva u Hrvatskoj započela je u partnerstvu sa svjetskom organizacijom „ Open Doors“ za pomoć progonjenim kršćanima, sa objavljivanjem mjesečnih i dnevnih molitava za progonjene kršćane širom svijeta.

Molitve se sastoje od kratke napomene zemlje u kojima se progoni događaju, te napominjanja osobnih sudbina osoba pogođenih ovim progonima. Kršćanima su u mnogim zemljama uskraćena osnovna ljudska prava, a restrikcijama su osobito pogođene cijele obitelji. Nerijetko se događaju i nasilni napadi na crkve i kršćane, u kojima vjernici i smrtno stradavaju.

Organizacija Open Doors organizira konkretnu pomoć za pogođene svih kršćanskih denominacija, kroz razne programe. Npr: pruža materijalnu pomoć, mogućnosti školovanja i rada, te budi svjesnost javnosti u slobodnom svijetu za ovu još uvijek slabo poznatu problematiku. Molitveni kalendar dostupan je na web stranicama metodisti.hr/open-doors te se može tiskati i dijeliti po crkvama i vjerskim i molitvenim zajednicama.

Za sve pobliže informacije može se kontaktirati koordinaciju projekta pomoći progonjenim kršćanima u Hrvatskoj na adresi emc@metodisti.hr.

Vatroslav Župančić

Izvor: HPK

O organizaciji Open Doors

Van der Bijl -poznatiji i kao „Brat Andrej“ osnovao je 1955. godine organizaciju „Open Doors“ ili „Otvorena vrata“, u svrhu aktivne pomoći i potpore progonjenim kršćanima iza tadašnje „Željezne zavjese“ , koji su trpili torture i diskriminacije tadašnjih komunističkih režima. Brat Andrej je osobno posjećivao ciljane zemlje i regije uz mnoge osobne rizike i žrtve te je zbog svojeg rada bio i metom sigurnosnih službi poput sovjetskog KGBa.

S vremenom se djelovanje organizacije proširilo izvan Europe te je 1981. u jednoj velikoj uspješnoj operaciji Open Doors kriomice u Narodnu Republiku Kinu proslijedila oko milijun primjeraka Biblija. Nakon demokratskih promjena devedesetih godina, Open Doors se okrenuo prema djelovanju u islamskim zemljama – posebice onima u kojima je situacija za kršćane bila teškaosobito za konvertite. Privatno se Van der Bijl sastajao i sa predstavnicima islamskih fundamentalista poput Hamasa i Hezbolaha. Pri tome je uvijek naglašavao kako kršćani ne smiju svoje progonitelje smatrati neprijateljima , nego u duhu Evanđelja nastojati navještati i živjeti svoju vjeru s „ljubavi i opraštanjem“.

Danas ova organizacija pomaže kršćanima svih denominacija u preko 70 zemalja. 1400 zaposlenika i nebrojeni volonteri angažirano pomažu tamo gdje su progoni najteži npr: Sjevernoj Koreji, Bliskom Istoku i Africi. Radi se o projektima za pomoć zatvorenima u tamnicama, humanitarne i medicinske pomoći, psihološkog i pravnog savjetovanja, potpore obiteljima ubijenih i zatočenih, te transfera i distribucije Svetog Pisma i druge kršćanske literature kao i programa obrazovanja.

Svake godine se u svrhu poticanja svjesnosti o velikom progonu kršćana danas, objavljuje tzv. „Index progona“ sa popisom pedeset zemalja gdje su progoni najintenzivniji.
U zemljama tzv. „slobodnog svijeta“ održavaju se brojni seminari , javne molitve i medijske konferencije u organizaciji „Open Doors“, čemu se odnedavno priključila i Hrvatska.

Odgovori