Oko 85% anglikanaca više ne priznaje Canterbury!

Nakon petodnevnog sastanka u glavnom gradu Ruande, Kigaliju, 1300 klerika i laičkih izaslanika na četvrtoj Globalnoj anglikanskoj konferenciji o budućnosti (GAFCON) složili su se oko izjave koja poziva na ‘hitno ponovno postavljanje’ anglikanske zajednice.

Najveće okupljanje anglikanaca od GAFCON III u Jeruzalemu prije pet godina moralo se boriti s posljedicama odluke Engleske crkve da blagoslovi istospolne parove.

Izajavu u prijevodu donosimo u cijelosti:

GAFCON IV – Predanje iz Kigalija

“On je glava tijelu crkve, koji je početak, prvorođeni od mrtvih, da bude on u svemu prvi”

(Kološanima 1,18)

Pozdrav iz Kigalija, Ruande, gdje se od 17. do 21. travnja 2023. sastala četvrta Globalna anglikanska konferencija za budućnost (GAFCON), okupivši 1302 delegata iz 52 zemlje, uključujući 315 biskupa, 456 drugih svećenika i 531 laika.

Bili smo zahvalni na iznimnom gostoprimstvu nadbiskupa Laurenta Mbande i Anglikanske crkve Ruande. Duboko smo ožalošćeni kada smo čuli vijest o gubitkum Edwina, Laurentina i Chantalina sina, te nastavljamo moliti za utjehu obitelj Mbanda.

Također smo imali privilegiju susresti se s premijerom Republike Ruande, uvaženim Edouardom Ngirentem koji se obratio okupljenima u govoru o značaju našeg skupa za Ruandu.

Tema naše konferencije za 2023. “Kome ćemo poći? (Ivan 6,68)”. Proučavajući Poslanicu Kološanima, usredotočili smo našu pozornost na Isusa, onoga u kojem sva punina Boga prebiva, koji je Gospodar svega stvorenoga i koji je glava Tijela, Crkve (Kološanima 1,15-19; 2,9).

Naš nas je predsjednik u svom uvodnom govoru ohrabrio da budemo crkva pokajanja, pomirenja, crkva koja se razmnožava i crkva koja je neumoljivo suosjećajna. Ovo je crkva kakva želimo biti.

Podsjetili smo se da je svrha i poslanje crkve obznaniti izgubljenom svijetu slavno bogatstvo evanđelja naviještanjem raspetog i uskrslog Krista i vjernim zajedničkim životom kao učenici njegovi.

NAŠE ZAJEDNIŠTVO

Dok smo se radovali novoj generaciji vođa zahvaljivali smo za Božju dobrotu i vjernost GAFCON pokretu od njegova početka 2008. Bog je taj koji nas sjedinjuje sa sobom i jedne s drugima snagom svojega Duha (1. Korinćanima 12,13). Iako smo stigli iz različitih pozadina i kultura, ostali smo oduševljeni našim jedinstvom u Kristu i ljubavlju koju dijelimo.

Mnogi među nama dolaze iz progona ili sukoba i znamo da kada jedan dio tijela pati, svi patimo. Neki zbog toga nisu mogli prisustvovati konferenciji. Molili smo za našu braću i sestre u Sudanu i za Crkvu koja pati. Također smo čuli svjedočanstvo o snazi evanđelja da kroz molitvu, milosrđe i suosjećanje preobražava živote kršćana čak i u ovim teškim okolnostima.

AUTORITET BOŽJE RIJEČI

Sadašnje podjele u Anglikanskom zajedništvu uzrokovane su radikalnim odstupanjima od evanđelja Gospodina našega Isusa Krista. Neki unutar Zajedništva zarobljeni su ispraznim i varljivim filozofijama ovoga svijeta (Kološanima 2,8). Takav propust da se osluškuje i čuva Božja Riječ potkopava poslanje Crkve kao cjeline.

Biblija je pisana Božja Riječ, koju je nadahnuo Bog onako kako su je zapisivali njezini vjerni prenositelji (2. Timoteju 3,16). Ona nosi Božji autoritet, sama je sebi tumač i ne treba je nadopunjavati niti ju ljudska mudrost ikada može poništiti.

Božja Riječ pravilo je naših života kao Isusovih učenika i konačni je autoritet u crkvi.

Utemeljuje, osnažuje i usmjerava našu misiju u svijetu. Hrana je našeg jeidnstva s uskrslim i uzašlim Kristom dok vjerujemo Božjoj Riječi, slušamo je i potičemo jedni druge da joj dopustimo preoblikovanje svakog dijela naših života.

Ovo jedinstvo biva prekinuto kada se odvratimo od Božje Riječi ili je pokušamo reinterpretirati na bilo koji način koji poništava jednostavno čitanje teksta u njegovom kanonskom kontekstu i tako poričemo njegovu istinitost, jasnoću, dostatnost, a time i autoritet (Jeruzalemska deklaracija #2 ).

KRIZA U ANGLIKANSKOM ZAJEDNIŠTVU

Unatoč 25 godina ustrajnih upozorenja većine anglikanskih primasa, ponovljena odstupanja od autoriteta Božje Riječi razderala su tkivo Zajedništva. Ova upozorenja su očito i namjerno zanemarena i sada, bez pokajanja, tkivo ne može biti zacijeljeno.

Posljednje od ovih odstupanja je većinsko glasovanje Opće sinode Engleske crkve u veljači 2023. kojom se prihvaćeni prijedlozi biskupa da se istospolnim parovima omogući Božji blagoslov. To žalosti kako Duha Svetoga tako i nas jer je vodstvo Engleske crkve odlučilo blagosloviti grijeh.

Budući da Gospodin ne blagoslivlja istospolne zajednice, pastoralno je varljivo i bogohulno izmišljati molitve koje zazivaju blagoslov u ime Oca, Sina i Duha Svetoga.

Svako odbijanje nasljedovanja biblijskog učenja da je jedini prikladan kontekst za seksualnu aktivnost isključivo doživotna zajednica muškarca i žene u braku, krši stvoreni poredak (Postanak 2,24; Matej 19,4-6) i ugrožava spasenje (1. Korinćanima 6,9).

Javne izjave nadbiskupa od Canterburyja i drugih čelnika Engleske crkve u prilog blagoslovima istospolnih zajednica izdaja su njihovih zavjeta zaređenja i posvećenja o odagnjavanju zabluda te podupiranju i branjenju istine koju naučava Sveto pismo.

Ove su izjave također odbacivanje Rezolucije I.10 Lambethske konferencije iz 1998., koja glasi da je ‘homoseksualna praksa nespojiva sa Svetim pismom’ i savjetovala protiv ‘legitimiziranja i blagoslova istospolnih zajednica’. To se dogodilo unatoč tome što je nadbiskup od Canterburyja potvrdio da ‘valjanost rezolucije donesene na konferenciji u Lambethu 1998. I.10 nije upitna i da cijela ta rezolucija još uvijek stoji’.

Konferencija u Lambethu 2022. pokazala je duboke podjele u Anglikanskoj zajednici budući da su mnogi biskupi odlučili ne prisustvovati, a neki od onih koji jesu prisustvovali povukli su se iz pričesti za Gospodnjim stolom.

NEUSPJEH CANTERBURYJSKOG NADBISKUPA I DRUGIH ORUĐA ZAJEDNIŠTVA

Nemamo povjerenja da su nadbiskup Canterburyja niti drugi instrumenti zajedništva koje on vodi (Lambethska konferencija, Anglikansko savjetodavno vijeće i sastanci primasa) sposobni pružiti pobožan put naprijed koji će biti prihvatljiv onima koji su predani na istinitost, jasnoću, dostatnost i autoritet Svetoga pisma. Oruđa zajedništva nisu uspjela održati istinsko zajedništvo temeljeno na Riječi Božjoj i zajedničkoj vjeri u Krista.

Sva četiri instrumenta predlažu da je put naprijed za Anglikansku zajedništvo naučiti hodati u “dobrom neslaganju”. Međutim, odbacujemo tvrdnju da dvije kontradiktorne pozicije mogu biti valjane u stvarima koje utječu na spasenje. Ne možemo ‘hodati zajedno’ u dobrom neslaganju s onima koji su namjerno odlučili otići od ‘vjere jednom zauvijek predane svetima’ (Juda 3). Božji narod ‘hodi njegovim putovima’, ‘hodi u istini’ i ‘hodi u svjetlu’, a sve to zahtijeva da ne hodimo u kršćanskom zajedništvu s onima koji su u tami (Pnz 8,6; 2. Ivanova 4; 1. Ivanova 1:7).

Pozivajući na konferenciju u Lambeth one biskupe koji su prihvatili ili promicali prakse suprotne Svetom pismu, uzastopni nadbiskupi Canterburyja nisu uspjeli očuvati vjeru. Ovaj neuspjeh crkvene discipline pogoršan je sadašnjim nadbiskupom Canterburyja koji je i sam pozdravio pružanje liturgijskih sredstava za blagoslov praksi koje su suprotne Svetom pismu. To njegovu vodeću ulogu u Anglikanskoj zajednici čini potpuno neodrživom.

POZIV NA POKAJANJE

Pokajanje određuje i oblikuje kršćanski život i život Crkve. Svaki dan na konferenciji, kao odgovor na Božju Riječ u Poslanici Kološanima, provodili smo vrijeme u pokajanju.

Ispovijedajući vlastite grijehe i u poniznosti kao oprošteni grješnici, molili smo za one koji su riječju ili djelom zanijekali pravovjernu kršćansku vjeru, da se pokaju i vrate Gospodinu (Jeruzalemska deklaracija #13).

Budući da će oni koji poučavaju biti suđeni strože (Jakovljeva 3,1), pozivamo one provincije, biskupije i vođe koji su odstupili od biblijske ortodoksije da se pokaju zbog svog neuspjeha u održavanju biblijskog učenja. To uključuje pitanja kao što su ljudska seksualnost i brak, Kristova jedinstvenost i božanstvenost, njegovo tjelesno uskrsnuće, njegov obećani povratak, poziv na vjeru i pokajanje, te konačni sud.

Čeznemo za tim pokajanjem, ali dok se takvi ne pokaju, naše zajedništvo s njima ostaje prekinuto.

Smatramo da se oni koji se odbijaju pokajati svjesno odrekli svog prava na vodstvo unutar Anglikanskog zajedništva, te se obvezujemo da ćemo raditi s ortodoksnim primasima i drugim vođama kako bismo ponovno postavili Zajedništvo na biblijske temelje.

PODRŠKA VJERNIM ANGLIKANCIMA

Od osnutka GAFCON-a, bilo je potrebno da GAFCON primasi priznaju nove ortodoksne jurisdikcije za vjerne anglikance, kao što su Anglikanska crkva u Sjevernoj Americi (ACNA), Anglikanska crkva u Brazilu, Anglikanska mreža u Europi (ANiE), Crkva ispovijedajućih anglikanaca Aotearoa Novi Zeland i Biskupija Južnog Križa. Potičemo GAFCON primase da nastave pružati takvu sigurnu luku za vjerne anglikance.

S obzirom na trenutnu krizu, ponavljamo svoju potporu onima koji ne mogu ostati u Crkvi Engleske zbog neuspjeha njezina vodstva. Radujemo se rastu ANiE-a i drugih mreža povezanih s GAFCON-om.

Također nastavljamo ustrajati i moliti za one vjerne anglikance koji ostaju unutar Crkve Engleske. Podržavamo njihova nastojanja da održe biblijsko pravovjerje i da se odupru kršenju Rezolucije I.10.

PRIMJERENA PASTORALNA SKRB

Svjesni vlastitog grijeha i slabosti, obvezujemo se pružiti odgovarajuću pastoralnu skrb svim ljudima u našim crkvama. Ovo je tim više potrebno u sadašnjem kontekstu seksualne i rodne zbrke, pogoršane njezinim namjernim i sustavnim promicanjem diljem svijeta.

Primjerena pastoralna skrb potvrđuje vjernost u braku i uzdržljivost u samstvu. Primjereno dušobrižništvo ne dovodi ljude u zabludu, pretvarajući se da Bog blagoslivlja spolne odnose između dvoje ljudi istoga spola. To je neprimjereno jer ih vodi u zabludu i postavlja kamen spoticanja na putu da naslijede kraljevstvo Božje (1. Korinćanima 6,9-11).

Potvrđujemo da Bog voli svaku osobu i odlučni smo voljeti ih kao što ih Bog voli. Kao što potvrđuje Rezolucija I.10, protivimo se ocrnjivanju ili ponižavanju bilo koje osobe, uključujući one koji ne slijede Božje putove, budući da su sva ljudska bića stvorena na Božju sliku.

Zahvalni smo Bogu za sve one koji nastoje živjeti životom vjernim Božjoj Riječi usprkos svim oblicima seksualnih iskušenja.

Ponovno se obvezujemo da ćemo podržavati i brinuti jedni za druge na način pun ljubavi i pastoralne osjetljivosti kao članovi Kristova tijela, izgrađujući jedni druge u Riječi i Duhu, i potičući jedni druge da iskusimo Božju preobražavajuću silu dok vjerno hodimo putem pokajanja i poslušnosti koji vodi u puninu života.

OBNAVLJANJE ZAJEDNIŠTVA

Drago nam je što su nam se u Kigaliju pridružili čelnici Anglikanskih crkava Globalnog Juga (GSFA) i bili smo domaćini kombiniranog sastanka primasa GAFCON-a i GSFA. Zajedno, ovi primasi predstavljaju veliku većinu (procjenjuje se na 85%) anglikanaca diljem svijeta.

Vodstvo obiju skupina afirmiralo je i slavilo njihove komplementarne uloge u Anglikanskom zajedništvu. GAFCON je pokret usmjeren na evangelizaciju i misiju, osnivanje crkava i pružanje podrške, kao što je i dom za vjerne anglikance koji su pod pritiskom ili su otuđeni od strane revizionističkih biskupija i provincija. GSFA je, s druge strane, usmjerena na uspostavljanje doktrinarno utemeljenih struktura unutar Zajedništva.

Raduje nas ujedinjena predanost obiju grupa na tri temelja: Gospodstvo Isusa Krista; autoritet i jasnoća Božje riječi; i prioritet poslanja Crkve u svijetu. Priznajemo njihovo slaganje da se “zajedništvo” između crkava i kršćana mora temeljiti na doktrini (Jeruzalemska deklaracija #13; GSFA savez 2.1.6). Anglikanski identitet definiran je upravo time, a ne priznanjem od Canterburyjske Stolice.

I GSFA i GAFCON-ovi primasi dijele mišljenje da zbog odstupanja od pravovjerja koja je gore prikazano, priznanje nadbiskupa Canterburyja kao oruđem Zajedništva, odnosno ‘prvog među jednakima’, više nije moguće među primasima. Engleska crkva odlučila je narušiti svoj odnos s pravovjernim provincijama u Zajedništvu.

Pozdravljamo Izjavu GSFA-e na Pepelnicu od 20. veljače 2023., koja poziva na obnavljanje Anglikanskog zajedništva. Pozdravljamo poziv primasa GSFA na suradnju s GAFCON-om i drugim pravovjernim anglikanskim skupinama kako bismo razradili oblik i prirodu našeg zajedničkog života i održavanje prioriteta naviještanja evanđelja i stvaranja učenika od svih naroda.

Obnavljanje zajedništva je hitna stvar. Potreban je odgovarajući i čvrst temelj koji rješava pravne i ustavne složenosti u različitim provincijama. Cilj je da pravovjerni anglikanci diljem svijeta imaju jasan identitet, globalni ‘duhovni dom’ na koji mogu biti ponosni, jaku strukturu vodstva koja im daje stabilnost i smjer kao globalnim anglikancima. Stoga se obvezujemo moliti da Bog vodi ovaj proces obnavljanja i da GAFCON i GSFA drže korak s Duhom.

NAŠA ZAJEDNIČKA BUDUĆNOST

Dok smo razmatrali budućnost našeg pokreta, prihvatili smo sljedećih sedam prioriteta koje je artikulirao glavni tajnik i koje su prihvatili GAFCON-ovi primasi.

Uključit ćemo se u desetljeće učeništva, evangelizacije i misije (2023.-2033.).

Posvetit ćemo se podizanju sljedeće generacije vođa u GAFCON-u kroz teološko obrazovanje temeljeno na Bibliji koje će ih osposobiti za  usredotočenost na Krista i stvaranje poniznosti.

Dat ćemo prednost službama za mlade i djecu koja će ih poučavati Riječi Gospodnjoj sve do zrelosti u Kristu te će ih osposobiti za cjeloživotnu kršćansku službu.

Potvrđivat ćemo i poticati vitalne i raznolike službe, uključujući službu za razvoj vođa, razvoj žena u obitelji, razvoj crkve i društva, kroz pojedinačne ili zajedničke pristupe.

Pokazat ćemo Kristovo suosjećanje kroz mnoge dobrotvorne službe unutar GAFCON-a.

Osigurat ćemo i podržati obuku biskupa koja će proizvoditi vjerne i hrabre sluge.

Gradit ćemo mostove zajedništva i uzajamnu izgradnju kroz međuprovincijske posjete naših primasa.

Proizlazeći iz naše konferencije, potaknuli smo i Vijeće primasa da daju prioritet učeništvu za mladiće i muškarace.

Kako bismo slijedili ove prioritete i unaprijedili rad GAFCON pokreta, podržali smo osnivanje zaklade. Također smo potaknuli GAFCON-ove provincije da postanu financijski samodostatne, ne samo kako bi unaprijedile misiju, već i kako bi izbjegle ranjivost na području ekonomske manipulacije.

Što je najvažnije od svega, iznova se obvezujemo na evanđeosku misiju naviještanja raspetoga, uskrslog i uzašlog Krista, pozivajući sve da ga priznaju Gospodinom u pokajanju i vjeri, te da žive radosnu, vjernu poslušnost njegovoj Riječi na svim životnim područjima. Istražit ćemo nove načine da ohrabrimo jedni druge, da molimo jedni za druge i pozovemo jedni druge na odgovornost u tim stvarima.

Predajemo se u ruke našeg svemogućeg nebeskog Oca punog ljubavi, s povjerenjem da će on ispuniti sva svoja obećanja i da će Krist, čak i kroz vrijeme rezidbe, izgraditi svoju crkvu.

“Gospodine, kojemu ćemo ići?”

Idemo Kristu koji ima riječi vječnoga života (Ivan 6,68)

a onda ćemo s Kristom po cijelom svijetu. Amen

Kigali, Ruanda 21. travnja 2023.

Prijevod s engleskog: preč.kanonik Almir Pehlić, DMin

Naslovna: Archbishop Foley Beach

Odgovori