Što se dogodilo s rajskim vrtom nakon protjerivanja Adama i Eve?

Ovo je odgovor vjeroučitelja na pitanje koje mu je postavio učenik na satu vjeronauka: Što se dogodilo s rajskim vrtom nakon protjerivanja Adama i Eve?

Edenski vrt, izvorni ljudski par, stablo vječnog života – to su prava pitanja koja teolog mora istražiti. Pitanja su to čovjeka koji se tamo želi vratiti ili barem shvatiti kako se to sve dogodilo u stvarnosti. Zapravo, Edenski vrt je stvoren posebno za ljude, i ne može postojati Edenski vrt bez nas. Ako je taj vrt posebno mjesto gdje se ljudi mogu susresti s Bogom i živjeti s njim, Bog ga ne treba ni bez nas. Rajski vrt nije mjesto gdje Bog obitava: Bog je sveprisutan i ne postoji mjesto koje ga može ograničiti.

O Edenskom vrtu možemo govoriti na isti način na koji govorimo o ogledalu. Znate li zagonetku o ogledalu? Što ogledalo odražava kad nitko ne gleda u njega? Odgovor je, ništa. Odraz se pojavljuje kada netko gleda u ogledalo jer odraz stvaraju naše oči. Ormarić nema oči, pa se ne odražava u ogledalu. U zrcalu se ogleda samo kad netko gleda u zrcalo i vidi ormarić u njemu.

Isto vrijedi i za Edenski vrt. Mogli bismo reći da se nije zatvorio nakon pada; nego je nestao. No, ne kažemo da je nestao. Znamo da postoji misterij: nije moglo zauvijek nestati jer je tamo raslo Drvo vječnog života. To Drvo stoji usred Vrta. Daje plod svaki mjesec (ili svaki tjedan, za neke ljude), a njegov plod daruje vječni život nama ljudima. Kad se vratimo tom stablu, Edenski vrt ponovno oživi i vrvi stanovnicima. Možete li pogoditi kada i kako možemo pristupiti tom Drvetu, s obzirom da je to danas moguće? Ako ne možete pogoditi odgovor na ovo pitanje, pitajte mamu i tatu. Oni bi vam mogli pomoći.

Izvor: catalog.obitel-minsk.com

Odgovori