Golijat možda ipak nije bio div

Golijat, “div” kojeg je David porazio u Starom zavjetu, opisan je kao ratnik zastrašujuće, nestvarne visine – a istraživanja i studije su s vremena na vrijeme dolazile do teorija o njegovoj prirodi i podrijetlu. Međutim, prema novom istraživanju, stvari bi mogle biti čak i više drugačije nego što bi se moglo očekivati, budući da visina predstavljena u drevnim tekstovima zapravo nije dimenzija divovskog ratnika, već dimenzija zidina njegova grada.

Kao što je navedeno u povezanom članku Live Science, istraživači ne pokušavaju donijeti sud o tome je li priča stvarna ili nije: “Poanta je u mjerenju: odakle je došlo i kako je moglo nastati?” kaže Geoffrey Chadwick, profesor arheologije i bliskoistočnih studija na Sveučilištu Brigham Young, u znanstvenom radu koji je predstavio na godišnjoj konferenciji ASOR-a (American Schools of Oriental Research) održanoj na daljinu 19. studenog 2020.

Neki drevni tekstovi govore da je Golijat bio visok “četiri lakta i jedan pedalj”, što prema Chadwicku odgovara visini od 2,38 metara. Drugi tekstovi kažu da je imao “šest lakata i pedalj”, odnosno 3,46 metara. Ove bi dimenzije, da su točne, bile doista impresivne, budući da je najviši čovjek u povijesti, Robert Wadlow, prema Guinnessovoj knjizi rekorda bio visok 2,72 metra. Međutim, koje bi točno te dimenzije bile u današnjim mjernim jedinicama još uvijek je predmet rasprave među znanstvenicima danas, budući da su se mjerne jedinice razlikovale u cijelom starom svijetu.

Chadwick je proučavao arheološka nalazišta diljem drevnog Izraela, mjereći razne građevine i bilježeći neke dimenzije koje su se činile često susreću. Njegovo istraživanje pokazuje da je jedan “lakat” na ovom području odgovarao visini od 54 centimetra, a “raspon” 22 centimetra.

Chadwick se pridružuje timu koji iskopava Gat (Tel es Shafi), filistejski grad u kojem je, prema Bibliji, Golijat odrastao. U sjevernom dijelu donjeg grada nedavno je iskopan obrambeni zid. Ovaj je zid izgrađen u 10. stoljeću prije Krista, u razdoblju kada su grad kontrolirali Filistejci i bio im je glavni grad, rekao je istraživač za Live Science. “Temelji kamenog zida mjerili su točno 2,38 metara – četiri lakta i jedan raspon – u širinu na svakom mjestu, na 40 metara njegove linije koju su otkrila naša iskapanja”, rekao je Chadwick – napominjući da je zid vjerojatno bio visok sedam metara.

Kao dio svoje prezentacije, Chadwick teoretizira da su biblijski pisci mogli uzeti Golijatove dimenzije prema širini sjevernog zida donjeg grada Gata – napominjući da je Golijat jedini čija je visina zabilježena u mjernim jedinicama u Bibliji. Budući da autori vjerojatno nisu imali pristup Golijatovu lešu, postavlja se pitanje odakle im te dimenzije.

Dakle, nagađa Chadwick, nije nevjerojatno da su pisci stvarali metaforu za filistejskog ratnika, predstavljajući ga veličinom i snagom usporedivim sa zidom filistejske prijestolnice – nešto što je moglo stajati stoljećima i što bi primijetili oni koji su znali za Gath.

Iskapanja u Gatu vodi Aren Meir, profesor arheologije na Sveučilištu Bar Ilan u Izraelu.

S grčkog prevela Anđela Stevanović, teolog

Izvor: huffingtonpost.gr

Odgovori