Nedjeljno evanđelje - žena Kanaanka

Nedjeljno evanđelje – O ženi Kanaanki

Današnje nedjeljno evanđelje – o ženi Kanaanki nam govori o veliko vjeri jedne majke. Niti šutnja, niti “vrijeđanje” nije je obeshrabrilo u molitvi za njezinu kćer. Očajna žena pokazuje ustrajnost u molitvi, čvrstu vjeru, poniznost i potpuno pouzdanje u Krista.

Nedjeljno evanđelje  - O ženi Kanaanki

Dvadeseta nedjelja kroz godinu (A)

Čitanja: Iz 56, 1.6-7; Ps 67, 2-3.5-6.8; Rim 11, 13-15.29-32; Mt 15, 21-28

Nedjeljno evanđelje – O ženi Kanaanki

U ono vrijeme: Ode Isus i povuče se u krajeve tirske i sidonske. I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: »Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!« Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: »Udovolji joj jer viče za nama.« On odgovori: »Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.« Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: »Gospodine, pomozi mi!« On odgovori: »Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.« A ona će: »Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!« Tada joj Isus reče: »O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš.« I ozdravi joj kći toga časa. Matej 15, 21-28

Kratka misao

Ponizna vjera ove žene dovela je do pravog rezultata. Ne samo da ju je Isus uslišao, nego ju je, odbijajući joj zahtjev, vodio putem jasnije spoznaje. Stavljajući je na kušnju u njoj joj pobuđivao dodatnu želju, ali i svijest o važnosti vjere naroda Izraelova, kao i potrebu istinskog zajedništva svakoga čovjeka s Bogom živim. Ne posustajući kao tražiteljica Kanaanka je pokazala poniznu vjeru kojom postaje uzor i nama, to jest, kako reče sveti Augustin, slika Crkve koju je Gospodin obdario darom vjere okupivši ljude iz svakog plemena i jezika, puka i naroda, ne praveći više razliku između Židova i pogana. Neka i nas nadahne primjer ove žene koja je svjesna da je nezasluženi dar pronaći se pred živim Bogom, što i mi također po vjeri svakodnevno činimo. Neka nas vjera učini poniznim i ustrajnim moliteljima, koji  u poniznosti staju pred živoga i moćnoga Boga koji nam svojom moću izlazi ususret ako ga istinski tražimo i ako mu istinski vjerujemo, kao što je bio slučaj Kanaanke pred Isusom. (Izvor: patrologija.com)

Vidi i ovo: JE LI MOGUĆE DA JE KRIST OVAKO GOVORIO? – Neobični Isus i žena Kanaanka

Molitva dana:

Usrdno te molimo, milosrdni Bože, da Crkva tvoja,
okupljena u jedinstvu s tvojim Svetim Duhom, očituje
tvoju moć među svim narodima, na slavu tvoga Imena, po
Kristu Isusu, Gospodinu našemu, koji s tobom i istim
Duhom živi i kraljuje, jedan Bog, sada i dovijeka. Amen.

Odgovori