Molitva je spoznaja Boga

Je li moguća spoznaja Boga? Naravno da ga u potpunosti nikada nećemo na zemlji spoznati, ali Bog nam se dovoljno otkrio, što po svojoj riječi, a ponajviše u Kristu, da ga spoznajemo iz dana u dan.

Molitva nije tek neka duhovna vježba koju izvode kršćani. Niti je traženje milostinje od Boga. Molitva je traženje da upoznamo Boga. To je traženje Boga cijelim srcem.

Vidi i ovo: Tri koraka kako možemo svakodnevno upoznavati Boga

Starozavjetni prorok Jeremija poslao je pismo svećenicima, prorocima i narodu kojeg je Nabukodonosr odveo u babilonsko sužanjstvo. U tom je pismu iznio molitvu koju je Bog prihvatio. “Tada ćete me sazivati, dolaziti k meni, moliti mi se, i ja ću vas uslišati. Tražit ćete me i naći ćete me jer ćete me tražiti svim srcem svojim.” (Jeremija 29, 12-14).

Vidi i ovo: Kako spoznati Boga?

Spoznaja Boga je traženje njega u molitvi

Tek kad osoba potraži Boga svim svojim srcem, naćiće ga. Čovjekovo srce je njegovo središte, onaj unutarnji Čovjek. Grčka riječ za srce je kardia’ koja označuje “glavni organ tjelesnog života’.

Evo što kaže W.E. Vine o srcu:

“Ono ima najvažnije mjesto u Įjudskom sustavu. Riječ ‘srce’ se u širem značenju odnosi na čovjekovu cjelokupnu duševnu imoralnu djelatnost kako razumsku tako i osjećajnu. Srce se drugim riječima slikovito koristi za skrivene ‘oprugeo sobnog života .. Srce po svom moralnom značenju u Starom zavjetu obuhvaća osjećaje, razum i volju.”

Srce može izraziti sve osjećaje od radosti (vidi: Izreke 15, 13-15) do brige (vidi: Izreke 12, 25). Ima sposobnostshvaćanja (vidi: 1 Kraljevima 3,9) i mišljenja (vidi: Luka 2,19). Takoder može sprovesti volju (Efežanima 6:6). Zatotreba moliti cijelim umom, osjećajima i željom ako se hoće naći Boga.

Autor: Sammy Tipit

Spoznaja Boga

MOLITVA ZA SPOZNAJU BOGA

Bože, hvala ti da mi se po svojoj Riječi i po svojim djelima u mome životu otkrivaš kao moćan Bog, brižan Otac i istinski prijatelj.  Znam da tvoju veličinu, dok sam ovdje na zemlji, u potpunosti ne mogu shvatiti. Ali mi podaj milost da te iz dana u dan upoznajem, kako bi moje oslanjanje na tebe bilo sve čvršće i moja čežnja za tobom neprolazna. Ne dozvoli da se odmaknem od zajedništva s tobom. Govori mi po svojoj riječi, čuj me u mojoj molitvi i koristi me po mojim nesavršenim djelima. Što više raste moja spoznaja tebe, tako neka raste i moja ljubav prema tebi. Po Kristu, u kome si nam se približio i otkrio, molim te. Amen.I molim te onako kako si me ti učio moliti:

Oče naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen. (Autor molitve: Biskup Jasmin Milić)

Odgovori