Fra Mato Vincetić: “Priznaj vjeru u pravoga Boga, pa ćemo ti onda dati sve”

Evanđelje Kristovo nalaže da se pomoć pruži bližnjemu, a bližnji je svatko u potrebi. No, Fra Mato Vincetić, suprotno Kristovim riječima i evanđeoskom nauku da djela ljubavi treba učiniti svima, pa čak i neprijateljima, propovijeda da se pomoć treba pružiti samo onima koji prihvate Krista kao Boga. Kršćani vjeruju da je vjera u Krista spasonosna i da je trebaju svjedočiti drugima, no kršćani su također pozvani, kada je milosrđe u pitanju, da pomoć pruže svima.

Za vrijeme proslave Mlade nedjelje, 20. kolovoza ove godine, u franjevačkoj Župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu kod Dervente u Bosanskoj Posavini, pred oko stotinjak vjernika iz raznih krajeva BiH i Hrvatske, fra Mato Vincetić je u propovijedi širio isključivost prema migrantima. Propovijedao je da se pomoć treba dati samo onima koji se odreknu svoje vjere. Prijenos te mise je bio objavljen na kanalu Posavina TV, ali je naknadno uklonjen, no određeni dijelovi se šire društvenim mrežama.

Fra Mato Vincetić

Fra Mato Vincetić ne propovijeda u duhu evanđelja

“Ne možemo prihvatiti migrante u svoju kuću, dati im sve, a onda oni bezočno, drsko, bezobrazno i bezobzirno dođu i kažu: ja sam musliman, moraš mi dati hranu koju ja hoću da jedem.Vidi, molim te, došao si iz zemlje gladan, žedan, gol i bos. Tvoj bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Došao si ovdje u moju kuću gdje je Bog Isus Krist, kojem ja zahvaljujem sve one blagodati koje ja imam na Zapadu. Ja zahvaljujem njemu. I sad ti meni naturaš svog boga koji je tebe ostavio gladnog, žednog, golog i bosog, da ja njemu moram i tebi ispunjavati volju, umjesto da kažeš: Halo, pa vidi se ko je, kome mi trebamo zahvaliti, sve ono bogatstvo i napredak Zapada. Pa Kristu i evanđelju. Nažalost, u ustavu Europske unije nema Boga, nema Krista i evanđelja, odrekli su se i zato imaju problema, jer moraju ispunjavati bezobrazluk onima koji dolaze. Jer on je rekao on je čovjek i kao čovjek ima pravo da jede.” navodi fra Mato i nastavlja:

Dobro, nije problem, dat ćemo mu da jede, ali on kaže ne smiješ svinjetinu, moraš mu teletinu. Vidite bezobrazluka! Zato je Isus ovoj ženi rekao: Halo, ne može to tako. Tvoj bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog, došla si k meni, sad tražiš od mene da ti ja napravim dobro. Nije problem, napravit ću ti dobro, ali ti ćeš opet biti… Klanjati se… Ne, ne, ne može. Ostavi se svog boga, priznaj vjeru u pravoga Boga, pa ćemo ti onda dati sve. Dobit ćeš sve ono što i mi imamo”, kazao je Vincetić.

Vrhbosanska nadbiskupija se ogradila od navedenih izjava fra Vincetića

“Način na koji je u tom isječku tretirana tema migracija te u tome kontekstu i pripadnici druge religijske zajednice nije u skladu s naukom Katoličke Crkve ni s onim što ona, kako na općojtako i na mjesnoj razini, provodi u svom djelovanju. Isus je pomagao svima i, kako donosi evanđelje po Mateju, poistovjetio se sa svakim čovjekom koji je u potrebi kad je kazao: ‘Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni’ (Mt 25,34-36)”, navodi se u priopćenju.

Katolička Crkva, dodaju, slijedi Isusov primjer dobrote prema svima i kroz svoje institucije na različite načine pomaže upravo “gladnima, žednima, strancima, golima i sužnjima” te pri tome poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo i vjersko uvjerenje.”Čini to u ime vlastite vjere u Presveto Trojstvo i u Isusa Krista i naučava da su svi ljudi braća i sestre.

Iskreno žalimo ukoliko su fra Matine riječi povrijedile vjerska i ljudska osjećanja kod drugih te još jednom podsjećamo svećenike na važnost propovijedi koja treba biti navještaj i tumačenje Božje riječi”, zaključili su iz Vrhbosanske biskupije.

Odgovori