Sveti Ivan Zlatousti: Čitanje Sv. Pisma donosi veliko dobro

Sveti Ivan Zlatousti, značajan crkveni otac iz 4/5 stoljeća govori o čitanju Svetog Pisma:

Čitanje Svetog Pisma nas čini mudrijim

Sveti Ivan Zlatousti

Čitanje Svetog Pisma donosi nam veliko dobro. Ono čini mudriju dušu, ono uznosi um na Nebo, ono čovjeka čini zahvalnim, ono mu ne dopušta da se strasno vezuje ni za što prolazno, ono podstiče naš um da postojano obitava na Nebesima, ono nas podstiče da činimo sve u nadi na milosrdnu pomoć vladara Krista i da sa najvećom revnošću težimo vrlinskim podvizima.

Iz Svetog Pisma možemo saznati da nam providnost Božja brzo pomaže, možemo također saznati kakva je hrabrost pravednika, kakva je dobrota Gospodnja. kakvo je obilje darova Božjih.

Zato ćemo čitati božansko Pismo s najvećom mogućom pažnjom. Bog nikada neće ostaviti onoga tko se usrdno i vrijedno bavi čitanjem Svetog Pisma

Vidi i ovo: Molitve za one koji pate od zlih duhova

Ako i nemamo čovjeka-nastavnika (u vjeri), sam Gospod će, ušašvši u naše srce, prosvijetliti naš um i razum, otkriti nam ono što je skriveno i nepoznati, ali samo ukoliko i mi, sa svoje strane, budemo htjeli ispunjavati ono što od nas zavisi.

Kada uzmemo u ruke Sveto Pismo, usredotočimo svoj um, saberimo svoje misli i, udaljivši od sebe svjetovne pomisli, čitajmo s velikom pobožnošću, punom pažnje, da bi smo se udostojali da nas na putu poimanja napisanoga rukovodi Duh Sveti, kako bi smo od čitanja Svetog Pisma mogli imati veliku duhovnu korist.

Sveti Ivan Zlatousti – Imam njegovo Pismo…

Sveti Ivan Zlatoisti

Imam njegovo Pismo: to mi je štap, sigurnost moja i mirna luka… Navaljuju mnogi valovi i ozbiljne oluje, ali mi se ne bojimo da ćemo se utopiti, jer počivamo na hridini. More bjesni, ni ne može razoriti kamen. Neka se valovi uzdižu, Isusovu lađu ne mogu potopiti. Čega da se bojimo? pitam. Reci mi, zar smrti?

Meni je život Krist, a smrt mi je dobitak. Ili zar progona? Gospodnja je zemlja i sve na njoj. Zar zapljene dobara? U svijet ništa ne donijesmo, i zacijelo ništa iz njega ne možemo ni ponijeti. Što je u ovom svijetu strašno, držim dostojnim prezira, a njegova dobra vrijednima podsmijeha. Siromaštva se ne plašim, a za bogatstvom ne čeznem. Smrti se ne strašim, niti žudim za životom, osim radi vašeg napretka. Zato mislim na ono što je sadašnje i molim vašu ljubav da ima povjerenja.

Zar ne čuješ kako Gospodin kaže: Gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime, ondje sam ja među njima? A zar da ne bude tamo gdje je skupljen tako brojan narod, vezan sponama ljubavi? Njegov imam zalog: zar se uzdam u vlastite sile? Imam njegovo Pismo: to mi je štap, sigurnost moja i mirna luka.

Makar se uznemirio sav svijet, ja imam njegov proglas, čitam njegova pisma: to mi je zid i zaštita. A što je to pisano? Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta. Krist je sa mnom, koga da se bojim? Pa uzdigli se protiv mene i valovi, i mora, i bijes prvaka, sve je to za mene slabije od paučine. (Iz Homilija svetog Ivana Zlatoustog, biskupa; Prije progona, br. 1-3: PG 52, 427-430) Izvor: book.hr

Sveti Ivan Zlatousti

Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Odgovori