Snaga zajedničke molitve

Nedjeljno evanđelje – Snaga zajedničke molitve

Današnje evanđelje, između ostaloga naglašava koja je snaga zajedničke molitve.

Dvadeset i treća nedjelja kroz godinu (A)

ČITANJA:

Ez 33,7-9; Ps 95,1-2.6-9; Rim 13,8-10; Mt 18,15-20

NEDJELJNO EVANĐELJE – SNAGA ZAJEDNIČKE MOLITVE

Snaga zajedničke molitve

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:

»Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja. Ako ni njih ne posluša, reci Crkvi. Ako pak ni Crkve ne posluša, neka ti bude kao poganin i carinik.

Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu.

Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima. Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.« (Mt 18, 15-20)

Kratka misao

Iako današnje evanđelje započinje s važnošću crkvene discipline, govoreći o vlastima ključeva koje su dane crkvi (vidi više ovdje) Krist svoj govor u današnjem evanđeoskom ulomku završava s naglaskom na molitvi i to zajedničkoj molitvi. Krist naglašava potrebu zajedništva (koja je naglašena i u govoru o disciplini) i koja je snaga zajedničke molitve.

Kao što tjelesni čovjek ne može bez disanja, tako duhovni čovjek ne može bez molitve. Ona je razgovor s Bogom, veličanje i slavljenje Boga, traženje volje njegove i njegovog vodstva za vlastiti život, povjerenje u njega da će providjeti sve što nam je doista potrebno.

Moliti trebamo kao pojedinci i u zajedništvu. Zajedno molimo u obitelji, s drugima na različitim mjestima, a najvažnije molitveno zajedništvo ostvaruje se u crkvi. Iako je svaka molitva jednako potrebna i važna, snaga zajedničke molitve je doista posebna.

Đavao ne želi zajedništvo kršćana i zbog toga, između ostaloga čini sve kako bi vjernika uvjerio da on može biti kršćanin i bez crkve. No, kršćanin ne može bez drugoga, bez zajedništva, bez zajedničke molitve, zajedničkog okupljanja oko Riječi i Stola Gospodnjeg.

Biti bez zajedništva i kratko vrijeme (kada čovjek zapostavi redovito bogoslužje) čini vjernika duhovno slabim. Biti izvan zajedništva znači btii izvan Crkve, a oni izvan Crkve, izvan su Krista, jer Crkva je Tijelo Kristovo.

Nitko ne može tvrditi da je dio “Nevidljive Crkve”, da pripada samo Kristu, ako nije dio Vidljive crkve, koja se okuplja u konkretno vrijeme na konkretnom mjestu radi molitve (odnosno zajedničkog bogoslužja).

Kršćanin koji je u zajedništvu Crkve, čak i kada sam moli, moli u zajedništvu sa svima u Crkvi. Crkva je na otajstven način povezana uvijek, a na poseban način u molitvi. Zato smo pozvani moliti, ne samo za nas već i za druge.

Snaga zajedničke molitve je pobjedonosna, Dat će nam Gospod sve što uzmolimo, naravno ako molimo u njegovo ime, sukladno njegovoj volji.

Vidi i ovo: 4 tajne za odgovorenu molitvu

Molitva dana

Bože, budući da ti bez tvoje pomoći ne možemo ugoditi, podaj nam milostivo da našim srcima u svemu ravna i
upravlja tvoj Sveti Duh, po Kristu Isusu, Gospodinu našemu, koji s tobom i istim Duhom živi i kraljuje, jedan
Bog, sada i dovijeka. Amen.

Vidi i ovo: Kako prepoznati Božji odgovor na molitvu?

Trebamo vašu pomoć!

Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Odgovori