Izabran novi biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj

Kako javlja reformatska.com, novi biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj je dosadašnji senio Baranjski, Đuro Varga.

Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj potvrdila je na sjednici Sinodalnog vijeća, 9. rujna 2023. godine održanoj u Kopačevu da je novi biskup ove crkve prečasni Đuro Varga, dosadašnji senior Baranjskog seniorata ove crkve.

Izbor biskupa raspisan je na 18. Sinodi Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj, koja se održala 15.07.2023. godine u Suzi.

Biskup Reformatske kršćanske crkve Mađara

Đuro Varga rođen je 16. listopada 1966. godine u Osijeku. Rano djetinjstvo je proveo u Podolju i Korođu. U Korođu završava osnovnu školu, pohađa reformatski vjeronauk u reformatskoj župnoj crkvi te je u istoj i konfirmiran. Srednju školu završava u Belom Manastiru.

Od 1988. do 1993. studira teologiju u Budimpešti (Károlyi Gáspár Egyetem).

Nakon završetka studija, od 1993. do 1994. služi kao kapelan (pomoćni svećenik) u Vajszlo (blizu Sigetvara) Baranjski Seniorat.

Za svećenika je zaređen u Budimpešti, 1994. godine. Od 1994. do 1995. radi u Pečuhu u Baranjskom Senoioratskom Uredu kao pomoćni svećenik. Od 1995. do 1996. služi kao svećenik u Feketiću (Vojvodina, Srbija). Od 1997. godine župnik je u Suzi, Kneževim Vinogradima i Zmajevcu.

Reformatska kršćanska crkva Mađara
Prečasni Đuro Varga s konfirmantima i vjernicima u Reformatskoj župnoj crkvi u Kotlini

Aktivan je član KUD_a , član je Pučke Škole, prisutan je u drušvenom životu sela..

Piše o vjerskim  običajima reformatskih vjernika, povijesti crkvenih općina, etnografiju vjerskih zajednica i sl.

Kao biskup, naslijedio je biskupa Janosa Kopacsi Kettosa koji je bio na čelu Reformatske kršćanske crkve Mađara u Hrvatskoj do 1999. do svoje smrti, 2022. godine.

Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj povijesna je Reformatska (Reformirana) crkva u Republici Hrvatskoj. Pravni je sljednik Reformatske crkve Jugoslavije, odnosno svih njezinih prethodnica. U Neovisnoj Republici Hrvatskoj osamostalila se 30. siječnja 1993. godine imenom Reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj.

Vidi i ovo: Reformatska kršćanska crkva pravni sljednik crkve Jugoslavije

Crkva je uređena po sinodalno-prezbiterijalnom modelu, što znači da predstavnici župa biraju biskupa na mandat od 6 godina s mogućnošću ponovnog izbora.

Izvor: reformatska.com

Trebamo vašu pomoć!

Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Odgovori