Nedjeljno evanđelje – Koliko puta oprostiti?

Nedjeljno evanđelje – Koliko puta oprostiti?

Dvadeset i četvrta nedjelja kroz godinu (A)

ČITANJA:

Propovjednik 27, 30 – 28,7; Ps 103,1-4.8.10-12; Rim 14,7-9; Mt 18,21-35

Nedjeljno evanđelje – Koliko puta oprostiti

Nedjeljno evanđelje – Koliko puta oprostiti?

Nedjeljno evanđelje - Koliko puta oprostiti?

U ono vrijeme: Petar pristupi Isusu i reče:

»Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?« Kaže mu Isus: »Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.« »Stoga je kraljevstvo nebesko kao kad kralj odluči urediti račune sa slugama. Kad započe obračunavati, dovedoše mu jednoga koji mu dugovaše deset tisuća talenata. Kako nije imao odakle vratiti, zapovjedi gospodar da se proda on, žena mu i djeca i sve što ima te se podmiri dug. Nato sluga padne ničice preda nj govoreći: ’Strpljenja imaj sa mnom, i sve ću ti vratiti.’ Gospodar se smilova tomu sluzi, otpusti ga i dug mu oprosti.

A kad taj isti sluga izađe, naiđe na jednoga svoga druga koji mu dugovaše sto denara. Uhvati ga i stane ga daviti govoreći: ’Vrati što si dužan!’ Drug padne preda nj i stane ga zaklinjati: ’Strpljenja imaj sa mnom i vratit ću ti.’ Ali on ne htjede, nego ode i baci ga u tamnicu dok mu ne vrati duga. Kad njegovi drugovi vidješe što se dogodilo, silno ražalošćeni odoše i sve to dojaviše gospodaru. Tada ga gospodar dozva i reče mu: ’Slugo opaki, sav sam ti onaj dug oprostio jer si me zamolio. Nije li trebalo da se i ti smiluješ svome drugu, kao što sam se i ja tebi smilovao?’ I gospodar ga, rasrđen, preda mučiteljima dok mu ne vrati svega duga. Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svomu bratu.« (Mt 18, 21-35)

Kratka misao

Ljudski život je nerijetko opterećen povredama koje mu drugi ljudi nanose. Neke su povrede manje, neke veće, no rane i ožiljci ostaju. Posebno boli kada to netko neprestano čini, i nakon što smo mu oprostili. Zato Petar pita, postoji li neka granica do koje smo dužni opraštati i odmah, u isto vrijeme pita, jel do sedam puta. Židovi su smatrali taj broj, brojem punine pa i u praštanju. Petar smatra da je do sedam puta sasvim dovoljno da se nekome prašta. Međutim, Isus kaže, ne 7 već 70 x 7 što je za Židove značilo beskonačno.

Vidi i ovo: Koliko puta oprostiti?

Time Isus ne želi reći kako trebamo biti naivni i dozvoljavati da nas netko stalno povređuje. On zapravo ističe potrebu da mi budemo u miru, jer nepraštanje zapravo najviše nama nanosi štetu, stvara ogorčenost, nemir u srcu i nemir u odnosu s Bogom. Praštanje je lijek za našu dušu, naš mir. A svakako trebamo biti oprezni da sebe ne dovodimo opet na “nišan” drugima kako bi nas povređivali, s nama manipulirali i iskorištavali naše kršćanstvo i spremnost da uvijek praštamo.

Biblijsko razumijevanje praštanja podrazumijeva i traženje oprosta koje je povezano s iskrenim kajanjem. Mi nažalost, ne možemo uvijek procijeniti nečiju iskrenost, no ako netko nastavlja i nakon bezbroj puta oprosta da nas povređuje, tada je to ipak određeni pokazatelj da njegovo pokajanje i traženje oprosta nije iskreno. Oprostimo i maknimo se od takvih kako ne bismo opet bili povrijeđeni.

Vidi i ovo: Što se događa kada nam Bog prašta?

Isto tako, ako smo mi ti koji trebaju oprost od drugog, i ako ga dobivamo, a drugima zamjeramo nešto što i sami činimo drugima, tada smo nepravedni i Bog će tražiti od nas odgovor za naš odnos prema drugima. Uostalom, Bog je onaj koja smo najviše i nebrojeno puta ražalostili, koga smo molili za oprost i koji nam je grijehe oprostio.

Ako smo spremni tražiti oprost i dobiti ga, bilo od Boga ili bližnjih, isto tako moramo biti spremni oprostiti drugima. Bog nam nakon oprosta kaže: “Idi i ne griješi više”. Tako se trebamo ponašati i prema bližnjima koje smo povrijedili. Ako ne oprostimo, neće biti ni nama oprošteno.

No, dužni smo praštati one grijehe, kako smo to naglasili, za koje se oprost traži. A dobro je oprostiti svima, radi našega mira.

Molitva dana

Gospodine, daj da ne brinemo za zemaljsko, nego da ljubimo nebesko; pa čak i sad dok prebivamo u onome što je prolazno, daj da prianjamo uz ono što je vječno, po Kristu Isusu, Gospodinu našemu, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, u sve vjeke vjekova. Amen.

Vidi i ovo: Koliko puta trebamo oprostiti?

Kratka video poruka

IMATE BLAGOSLOV PRATEĆI OVU STRANICU? ŽELITE POMOĆI NJEZINO DJELOVANJE?

Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Odgovori