Nedjeljno evanđelje - prvi posljednji a posljednji prvi

Nedjeljno evanđelje – Prvi posljednji a posljednji prvi

Nedjeljno evanđelje – Prvi posljednji a posljednji prvi

Dvadeset i peta nedjelja kroz godinu (A)

ČITANJA:

Iz 55,6-9; Ps 145,2-3.8-9.17-18; Fil 1,20c-24.27a; Mt 20,1-16a

Nedjeljno evanđelje – Prvi posljednji a posljednji prvi

Nedjeljno evanđelje - Prvi posljednji a posljednji prvi

Mt 20, 1-16a

Zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu:

“Kraljevstvo je nebesko kao kad domaćin rano ujutro izađe najmiti radnike u svoj vinograd. Pogodi se s radnicima po denar na dan i pošalje ih u svoj vinograd. Izađe i o trećoj uri i vidje druge gdje stoje na trgu besposleni pa i njima reče: ’Idite i vi u moj vinograd pa što bude pravo, dat ću vam.’ I oni odoše. Izađe opet o šestoj i devetoj uri te učini isto tako. A kad izađe o jedanaestoj uri, nađe druge gdje stoje i reče im: ’Zašto ovdje stojite vazdan besposleni?’ Kažu mu: ’Jer nas nitko ne najmi.’ Reče im: ’Idite i vi u vinograd.’

Uvečer kaže gospodar vinograda svojemu upravitelju: ’Pozovi radnike i podaj im plaću počevši od posljednjih pa sve do prvih.’ Dođu tako oni od jedanaeste ure i prime po denar. Pa kada dođu oni prvi, pomisle da će primiti više, ali i oni prime po denar. A kad primiše, počeše mrmljati protiv domaćina: ’Ovi posljednji jednu su uru radili i izjednačio si ih s nama, koji smo podnosili svu tegobu dana i žegu.’

Nato on odgovori jednomu od njih: ’Prijatelju, ne činim ti krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? Uzmi svoje pa idi. A ja hoću i ovomu posljednjemu dati kao i tebi. Nije li mi slobodno činiti sa svojim što hoću? Ili zar je oko tvoje zlo što sam ja dobar?’

Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji”. (Mt 20, 1-16a)

Kratka misao

Današnje evanđelje koje govori o radnicima u vinogradu, završava s Isusovom izjavom da će biti prvi posljednji a posljednji prvi. Isus je ovu izjavu već jednom izgovorio, nakon što ga je bogati mladić upitao što da čini kako bi imao život vječni (Matej 19,16-30). Isus mu je rekao da treba prodati sve što ima i da pođe za njim. Nakon što je mladić, ne mogavši se odreći svoga bogatsva, otišao, Isus govori svojim učenicima o nagradi koja ih čeka ako ga budu sljedili, i završava riječima: „A mnogi prvi bit će posljednji, i posljednji prvi” (stih 30)

Isus ponavlja ovu misao u današnjem evanđelju, govoreći o radnicima u vinogradu koji dolaze u različito doba dana na posao. Jedni rade duže, drugi kraće, no gospodar im daje podjednaku plaću. Radnici, koji su radili duže, bune se, no gospodar naglašava kako onima prvima daje po dogovoru a drugima po dobroti. On ima pravo činiti što i kako želi.

Vidi i ovo: Je li vjera djelo po kojem se spašavamo?

Isus želi naglasiti kako nitko ne treba umisliti da će biti prvi u kraljevstvu Božjem zato što je duže s njim ili na temelju nekakvih vlastitih zasluga. Juda je bio među prvim apostolima a znamo kako je završio. Petar je bio spreman na svaku žrtvu, no kada se osjetio ugroženim, zanijekao je Isusa 3 puta. Razbojnik na križu, prvi je ušao s Kristom u raj.

Mnogi misle da je njihova nomilana pripadnost određenoj crkvi ili, čak i narodu, ulaznica za Kraljevstvo Božje. Nerijetko odbacujemo druge, misleći da su oni nedostojni kraljevstva Božjega. Oni su neki “drugi”, ne pripadaju nama. No, zasigurno će biti mnogo iznenađenja u Kraljevstvu Božjem.

Na nama nije da procjenjujemo kako Bog postupa s drugima. Naše je da se odazovemo Kristovom pozivu, da mu služimo i budemo spremni, kada Gospodar dođe kako bi smo mogli kao vrijedni “vinogradari” dati dobar odgovor svome Gospodaru. Nagrada koja će uslijediti, bit će djelo milosti, dobrote našeg Gospodara, a ne naša zasluga. No, on svoju milost iskazuje onima koji se njemu odazivaju, koji ga slijede i koji su poslušni njegovoj riječi.

Vidi i ovo: Što je Isus mislio kad je rekao da će prvi biti posljednji, a posljednji prvi?

Molitva dana

Bože, svoju svemoć ti većinom očituješ iskazujući milost i milosrđe; daj nam puninu svoje milosti da, nastoječi postići tvoja obećanja, postanemo dionici tvoga nebeskog blaga; po Kristu Isusu, Gospodinu našemu, koji s tobom i Duhovm Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, u sve vjeke vjekova. Amen.

Video poruka

IMATE BLAGOSLOV PRATEĆI OVU STRANICU? ŽELITE POMOĆI NJEZINO DJELOVANJE?
Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Odgovori