Nedjeljno evanđelje - O zlim vinogradarima

Nedjeljno evanđelje – O zlim vinogradarima

Nedjeljno evanđelje – O zlim vinogradarima

Dvadeset i sedma nedjelja kroz godinu (A)

ČITANJA:
Iz 5,1-7: Ps 80,9.12-16.19-20; Fil 4,6-9; Mt 21,33-43

Mt 21, 33-43

Nedjeljno evanđelje – O zlim vinogradarima

Nedjeljno evanđelje - O zlim vinogradarima

Vinograd će iznajmiti drugim vinogradarima.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus glavarima svećeničkim i starješinama narodnim: »Drugu prispodobu čujte! Bijaše neki domaćin koji posadi vinograd, ogradi ga ogradom, iskopa u njemu tijesak i podiže kulu pa ga iznajmi vinogradarima i otputova. Kad se približilo vrijeme plodova, posla svoje sluge vinogradarima da uzmu njegov urod. A vinogradari pograbe njegove sluge pa jednoga istukoše, drugog ubiše, a trećega kamenovaše. I opet posla druge sluge, više njih nego prije, ali oni i s njima postupiše jednako.

Naposljetku posla k njima sina svoga misleći: ‘Poštovat će mog sina.’ Ali kad vinogradari ugledaju sina, rekoše među sobom: ‘Ovo je baštinik! Hajde da ga ubijemo i imat ćemo baštinu njegovu!’ I pograbe ga, izbace iz vinograda i ubiju.

Kada dakle dođe gospodar vinograda, što će učiniti s tim vinogradarima?« Kažu mu: »Opake će nemilo pogubiti, a vinograd iznajmiti drugim vinogradarima što će mu davati urod u svoje vrijeme.«

Kaže im Isus: »Zar nikada niste čitali u Pismima: Kamen što ga odbaciše graditelji postade kamen zaglavni.Gospodnje je to djelo – kakvo čudo u očima našim! Zato će se – kažem vam – oduzeti od vas kraljevstvo Božje i dat će se narodu koji donosi njegove plodove!« Mt 21, 33-43

Kratka misao

Isus ovu prispodobu govori prvacima Židovskog naroda. glavarima svećeničkim i starješinama narodnim. Oni su bili veoma ponosni na činjenicu da pripadaju Božjem izabranom narodu. No, Isus ih podsjeća da su oni izabrani ne da se zatvore u svoje međe već da i drugima navijeste Riječ Božju.

Bog je svome narodu slao proroke koji su pozivali na pokajanje i bogougodan život, kako bi njegov narod bio “svjetlo narodima”. No, umjesto da prihvati Božju riječ narod Božji se protivio Božjim glasnicima, tvrdoglavo hodeći krivim putovima.

Na kraju, Bog šalje i svoga Sina. Isus kroz ovu prispodobu naviješta što će mu se dogoditi. Umjesto da ga njegov narod prepozna kao mesiju i spasitelja, oni će ga ubiti.Odbacili su “kamen zaglavni”. Upravo zato će Bog “drugim vinogradarima” koji će donositi ploda, dati vinograd na upravljanje.

Bog nas je pozvao u Crkvu koja je zajednica različitih naroda ujedinjenih u jedan narod – Božji narod. Na nama je da vrijedno radimo u vinogradu kojega nam je Bog povjerio. Svatko od nas, bili klerici ili laici, odgovorni smo donositi duhovne plodove. Tvoj dio vinograda je tvoja obitelj, tvoje radno mjesto, škola, fakultet… Tamo gdje te je Bog postavio, tamo mu i služi.

Ukoliko ne izvršavamo djelo na koje nas je Bog pozvao, bez sumnje ćemo morati dati odgovor Bogu kada se susretnemo s njim u vječnosti. Ne budimo zli vinogradari, već oni koji donose plod za Kraljevstvo Božje. (Biskup Jasmin Milić).

Vidi i ovo: Budimo narod koji donosi plodove

Molitva dana

Gospodine, molimo te da nas tvoja milost uvijek pretječe i prati, te da nas trajno čini predanima svim dobrim djelima, po Kristu Isusu, Gospodinu našemu, koji s tobom i Duhom svetim živi i kraljuje, jedan Bog, sada i dovijeka. Amen.

Video poruka

IMATE BLAGOSLOV PRATEĆI OVU STRANICU? ŽELITE POMOĆI NJEZINO DJELOVANJE?
Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Odgovori