Mnogo je zvanih, malo izabranih

Nedjeljno evanđelje: “Mnogo je zvanih – malo izabranih”

Nedjeljno evanđelje: Mnogo je zvanih – malo izabranih

Dvadeset i osma nedjelja kroz godinu (A)

ČITANJA:
Iz 25,6-10a; Ps 23,1-6; Fil 4,12-14.19-20;Mt 22,1-14

Mnogo je zvanih – malo izabranih

Mnogo je zvanih, malo izabranih

Koga god nađete, pozovite na svadbu.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Isus ponovno prozbori svećeničkim glavarima i starješinama naroda u prispodobama: »Kraljevstvo je nebesko kao kad neki kralj pripravi svadbu sinu svomu. Posla sluge da pozovu uzvanike na svadbu. No oni ne htjedoše doći. Opet posla druge sluge govoreći: ‘Recite uzvanicima: Evo, objed sam ugotovio. Junci su moji i tovljenici poklani i sve pripravljeno. Dođite na svadbu!’ Ali oni ne mareći odoše – jedan na svoju njivu, drugi za svojom trgovinom. Ostali uhvate njegove sluge, zlostave ih i ubiju.

Nato se kralj razgnjevi, posla svoju vojsku i pogubi one ubojice, a grad im spali. Tada kaže slugama: ‘Svadba je, evo, pripravljena, ali uzvanici ne bijahu dostojni. Pođite stoga na raskršća i koga god nađete, pozovite na svadbu!’ Sluge iziđoše na putove i sabraše sve koje nađoše – i zle i dobre. I svadbena se dvorana napuni gostiju.« Kad kralj uđe pogledati goste, spazi ondje čovjeka koji ne bijaše odjeven u svadbeno ruho. Kaže mu: ‘Prijatelju, kako si ovamo ušao bez svadbenoga ruha?’ A on zanijemi. Tada kralj reče poslužiteljima: ‘Svežite mu ruke i noge i bacite ga van u tamu, gdje će biti plač i škrgut zubi.’ Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih.« (Mt 22, 1-14)

Kratka misao

Biti pozvan i biti izabran ne suprotstavlja se jedno drugom. Bog svoj poziv upućuje svima. Pripravljena je svadvena gozba. Na nju su pozvani prvo “uzvanici”, njegov starozavjetni narod. No, on ne samo da odbija poziv na pripravljenu gozbu, već je i neprijateljski raspoložen prema onima koji mu upućuju poziv.

Bog otvara vrata svima. Taj poziv nije više nije upućen samo uzvanicima, jednom narodu, već svima, i “zlima i dobrima”. Svi su pozvani, no oni koji se odazovu, trebaju imati “svadbeno ruho”, dakle biti “odjeveni u Krista”.

Zato je poziv “djelotvoran” samo kod onih koji su doista izabrani od Boga. Kod njih će se vidjeti pravi plodovi poziva. Ne možeš tvrditi da pripadaš Bogu, da si od njega pozvan i izabran, ako nisi odjeven njime, odnosno ako nisi “novi čovjek u Kristu”.

Netko je rekao: “Kad se nađeš pred vratima neba, iznad piše: “Dobro došlo svi”. Kada prođeš kroz ta vrata, dočekat će te natpis: “Dobro došli izabrani”.

Molitva dana

Svemogući vječni Bože, ti si u Kristu svoju slavu objavio među narodima; zaštiti djelo svoje milosti, da tvoja Crkva po svemu svijetu može s nepokolebljivom vjerom ustrajati u ispovijedanju tvoga imena, po istome Kristu Isusu, Gospodinu našem, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, sada i dovijeka. Amen.

IMATE BLAGOSLOV PRATEĆI OVU STRANICU? ŽELITE POMOĆI NJEZINO DJELOVANJE?
Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Odgovori