Al Ahli Arab bolnica u Gazi

Pogođena Al Ahli Arab bolnica u Gazi

Al Ahli Arab bolnica u Gazi, Episkopalne biskupije Jeruzalema koja opslužuje pacijente u Gazi, pogođena je 17. listopada zračnim napadom, što je dodatno pogoršalo ionako nestabilnu situaciju na palestinskom području dok se izraelski vojnici pripremaju za očekivani kopneni napad na militantnu skupinu Hamas.

Palestinsko ministarstvo zdravstva procijenilo je početni broj umrlih od 500 ili više ljudi, iako nije jasno kako je došlo do te procjene. Ministarstvom upravlja Hamas koji kontrolira teritorij od 2007. godine.

Diana Branton, glasnogovornica Američkih prijatelja Episkopalne biskupije Jeruzalema, sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, ili AFEDJ, rekla je za Episcopal News Service da je bolničko dvorište pogođeno, ali malo je drugih informacija trenutno dostupno. “Imamo potvrdu da je Ahli pogođena. Nemamo potvrdu o stvarnom broju žrtava”, rekao je Branton. U dvorištu bolnice ” boravile su mnoge su [palestinske] izbjeglice.”

Izraelski zračni napadi redovita su prijetnja na palestinskom području od 7. listopada kao odgovor na iznenadni napad Hamasa, u kojem su naoružani napadači masakrirali stotine Izraelaca u koordiniranom kopnenom, pomorskom i zračnom napadu na izraelsko tlo. Hamas je također ispalio vlastite rakete na Izrael.

Bolnica Ahli jedna je od 22 bolnice u sjevernoj regiji Gaze koje se bore da ostanu otvorene za liječenje pacijenata nakon što je Izrael pooštrio blokadu teritorija, naredio evakuaciju na južni kraj Pojasa Gaze i rasporedio vojnike na sjevernu granicu Gaze. Gaza, s oko 2,3 milijuna ljudi ograničenih na oko 140 četvornih milja, jedno je od najgušće naseljenih mjesta na svijetu, a mnogi njezini stanovnici sklonili su se oko bolnice tražeći sigurnost od izraelskih zračnih napada.

Bolnica Al Ahli Arab služi kao kršćanski svjedok u gradu Gazi od 1882. Instituciju je osnovalo Crkveno misijsko društvo Crkve Engleske, a kasnije ju je kao medicinsku misiju vodila Južna baptistička konferencija od 1954. do 1982. Zatim se vratila anglikanskoj crkvi. Fotografija: Mary Frances Schjonberg/Episcopal News Service

Fotografije bolnice Ahli od 17. listopada pokazuju njezine objekte zahvaćene plamenom i razbacane razbijenim staklom i dijelovima tijela, navodi se u izvješću Associated Pressa. Citirao je glasnogovornika izraelske vojske koji je imao samo preliminarne informacije. “Dobit ćemo detalje i obavijestiti javnost”, rekao je kontraadmiral Daniel Hagari. “Ne znam reći je li to bio izraelski zračni napad.”

New York Times je kasnije citirao izjavu izraelske vojske u kojoj je za zračni napad okrivljena pogrešna raketa koju je ispalio Islamski džihad, saveznik Hamasa, a ne izraelska raketa.

Početni napad Hamasa 7. listopada i kasniji zračni napadi te militantne skupine i izraelske vojske do sada su navodno ubili tisuće Izraelaca i Palestinaca. Oštećenje bolnice Ahli dogodilo se na svjetski dan molitve i posta koji su pozvali poglavari 13 kršćanskih denominacija u Svetoj zemlji, uključujući i anglikansku provinciju koja uključuje jeruzalemsku biskupiju.

Biskupski čelnici također potiču episkopalce da doniraju američkim prijateljima Episkopalne biskupije Jeruzalema, koji podupiru bolnicu Ahli.

Bolnica Ahli pretrpjela je štetu od prethodnog napada, koji je pogodio njezin odjel za rak. Četiri člana osoblja ozlijeđeno je u napadu 14. listopada, koji je oštetio dva gornja kata, navodi AFEDJ. Raniji napad uništio je kuću medicinskog ravnatelja bolnice.

Izvor: Anglican ink

Odgovori