Nadbiskup Gaze

Pravoslavni nadbiskup Gaze uz svoje vjernike

“Neću ostaviti svoje stado, umrijet ću dostojanstvenom smrću ako mi je to sudbina” – nadbiskup Gaze Aleksej

Nadbiskup Gaze

Gaza, 18. listopada 2023. – Njegova eminencija tiberijatski nadbiskup Aleksej iz Jeruzalemske patrijaršije odlučan je ostati sa svojim vjernicima u Gazi, unatoč očitoj opasnosti. Nada se da će im svojom prisutnošću donijeti nadu.

Sve dok na području Gaze postoji barem jedan kršćanin, neću nigdje ići, jer im mogu biti nada, tako da ću ostati na ovom području s ljudima koji mi vjeruju. Ako umrem, sudbina mi je dostojanstvena smrt!” rekao je Nadbiskup, javlja Orthodoxia News Agency.

“Ovo je naša domovina”, rekao je njegova eminencija ranije u komentaru dobrotvornom fondu sv. Jurja. “Nećemo je napustiti.” Naša je sudbina s Kristom i prihvaćamo sve što On dopusti, bili mi živi ili umrli… Krist se brine za nas!“

Uz neumornu brigu nadbiskupa Aleksija, drevni samostan Svetog Porfirija u Gazi, zahvaćen unakrsnom vatrom, pretvoren je u utočište za stotine lokalnih stanovnika, bez obzira na njihovu vjeru.

“Evo živimo ovaj dan, nismo sigurni hoćemo li preživjeti sljedeću noć. Ali ono što olakšava našu bol je smiren i topao duh svih oko nas”, kaže Wala Sobeh, palestinski musliman čija je kuća srušena. Sobeh kaže da dobiva “ogromnu potporu svećenika i drugih ljudi u crkvi koji neumorno volontiraju danonoćno kako bi pomogli raseljenim obiteljima.”

Crkva je zasad ostala uglavnom neoštećena, a u njoj se i dalje održavaju bogoslužja, iako je jučer, 17. listopada, samo 600 metara od samostana bombardirana bolnica, usmrtivši najmanje 800 ljudi.

Izbjeglice su dobrodošle u crkvu do kraja rata, a osobno je prisutan nadbiskup Aleksej koji pomaže onima koji su izgubili sve.

Izvor: orthochristian.com

Naslovna foto: jerusalem-patriarchate

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori