Prva Božja zapovijed

Prva Božja zapovijed (Heidelberški katekizam 94-95)

Prva Božja zapovijed govori o štovanju samo jednoga, pravoga Boga. O tome govore sljedeći članci Heidelberškog katekizma.

Prva Božja zapovijed

Prva Božja zapovijed

94. Što zahtijeva Bog u prvoj zapovijedi?

Da ne ugrožavam svoje spasenje te izbjegavam i sklanjam se od svakog idolopoklonstva, magije, praznovjerja, zazivanje svetaca ili drugih stvorenja. Da iskreno priznajem jedinog istinskog Boga, uzdajem se samo u njega, samo od njega očekujem svaku dobru stvar, ponizno i strpljivo; da Ga volim, bojim ga se i cijelim svojim srcem poštujem. Dakle, da se radije odreknem svakoga stvorenja, nego da učinim i najmanju stvar protiv Njegove volje.

Kratko razmatranje

Bog u prvoj zapovijedi podsjeća svoj narod ne samo na činjenicu tko on jest već i što je učinio za njih. Početak zapovijedi “Ja sam Gospodin, Bog tvoj” govori nam o bliskosti Boga i njegova naroda. On nije neki daleki Bog, već Bog naš. On je onaj koji je “izbavio iz zemlje Egipatske”, iz “ropstva”.

Dakle, on se snažno očitovao u povijesti Božjeg naroda kao blizak i kao osloboditelj. Stoga tražiti pomoć od bilo koga drugog, i bilo koga drugog priznavati za “boga”, odnosno obožavati je pokazatelj nezahvalnosti i nepovjerenja prema Bogu.

Kršenje ove zapovijedi se ne odnosi samo na priznavanje negog drugog tzv, “božanstva”. Sve u što polažem svoju nadu u izbavljenje i pomoć, sve što obožavam bilo da se radi o stvorenju ili nekog fikciji, sve čemu dajem čast i povjerenje kao Bogu, postaje idolopoklonstvo.

“Štujemo bogove od zlata i srebra u obliku sigurnih investicija i mudro uravnoteženih bankovnih računa, ili bogu od drveta i kamena u obliku posjeda i vlasništva. Ni jedna od tih stvari sama po sebi nije loša. One postaju loše kada im mi u svojem životu damo mjesto koje pripada samo Bogu. Grijeh je u svojoj suštini izdizanje sebe na račun Boga.” (John Stott, Što je kršćanstvo, str, 65)

Calvin će u svojim Institucijama reći da Bog “u tome što nam zabranjuje da imamo druge bogove, on podrazumijeva da ne prenosimo na drugoga ono što pripada Njemu.”

95. Što je idolopoklonstvo?

Idolopoklonstvo je kada čovjek umjesto pravoga Boga, koji se objavio u svojoj Riječi, ili pokraj njega, nešto izmišlja ili ima, te se u to pouzdaje.

Kratko razmatranje

Idol je materija, ideja, fikcija ili stvorenje koje štujemo i u što se pouzdajemo umjesto Boga. Nekada se idolopoklonstvo vrlo vješto predstavlja kao nešto bezazeleno (npr. horoskop, magija i sl.), pa čak i da može ići zajedno uz kršćansko štovanje Boga, no to je opasna obmana i kršenje prve zapovijedi koja od nas traži isključivo štovanje samo Boga.

Katekizam “Biti kršćanin” u 271. odgovoru, odgovarajući na pitanje: “Kako si kušan da slaviš druge bogove?” odgovara sljedeće: “Kušan sam na način da se uzdam isključivo u sebe, u ono što posjedujem, u odnose i uspjeh, vjerujući da će mi sve to dati sreću, sigurnost i svrhu. Također sam kušan vjerovati u isprazne i lažne religijske tvrdnje, te da odbijam Božji poziv da samo njega slavim.”

MOLITVA

Bože moj, .

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori