Nadbiskup Canterburyja

Nadbiskup Canterburyja u pastoralnoj posjeti Jeruzalemu

Nadbiskup Canterburyja započeo je pastoralni posjet Jeruzalemu, nakon eksplozije u anglikanskoj bolnici Al-Ahli u Gazi.

Nadbiskup Canterburyja u pastoralnoj posjeti Jeruzalemu

Namjera kratkog posjeta je pokazati solidarnost s lokalnom anglikanskom crkvom, a posebno anglikanskim nadbiskupom u Jeruzalemu, preuzvišenim Hosamom Naoumom. Nadbiskup Justin Welby stigao je jučer kasno poslijepodne u Jeruzalem.

Tijekom posjeta nadbiskup će se susresti s drugim kršćanskim vođama u Jeruzalemu. Bit će mu prikazani neki primjeri praktične službe koju kršćani nude svojim širim zajednicama.

Nadbiskup se također nada da će se sastati s pojedinim vjerskim židovskim vođama i obnoviti apel za oslobađanje talaca, kao i izraziti suosjećanje i sućut za izraelske žrtve terorističkih napada Hamasa.

Glasnogovornik palače Lambeth rekao je danas: “Nadbiskup je u pastoralnom posjetu Jeruzalemu. Ovo je ključno vrijeme za sve nas da pokažemo solidarnost i brigu prema onima koji su pogođeni ovim ratom. U srcu kršćanske vjere je ideja da je crkva jedno tijelo. Kada pati jedan dio tijela, patimo svi. Biti uz naše sukršćane, slušati, dijeliti i podržavati ključno je za našu vjeru. Neprestano molimo za sve koji trpe u Svetoj zemlji.”

Od zločina 7. listopada u Izraelu, nadbiskup je više puta osudio terorističke napade Hamasa. Također je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog gubitka života u Gazi, pozvao je da pomoć stigne do njezinog civilnog stanovništva i da se poštuje međunarodno humanitarno pravo. Pozvao je kršćane diljem svijeta na molitvu za Crkvu u Svetoj zemlji i za sve nevine ljude zahvaćene ratom.

U jučerašnjoj izjavi, nadbiskup je rekao: “Zli i gnusni teroristički napadi Hamasa na ljude u Izraelu bili su zločini protiv Boga i čovječanstva. Izrael ima legitimno pravo i dužnost braniti se i tražiti razmjeran i diskriminirajući odgovor kako bi uspostavio svoju sigurnost. Pravila ratovanja su tu da zaštite civile i vrijednost svakog ljudskog života. Moraju se podržati do najvećeg mogućeg stupnja usred kaosa sukoba, inače će se ciklus nasilja nastaviti generacijama koje dolaze.

“Izraelska kampanja bombardiranja gusto naseljenog pojasa Gaze uzrokuje goleme civilne žrtve i patnju. Stanovnicima Gaze ponestaje vode, hrane, medicinskih potrepština i mjesta za utočište. Obitelji u Izraelu i diljem svijeta još uvijek čekaju vijesti o svojim voljenima. Nesavjesno je spriječavati da pomoć stigne do djece i odraslih koji nisu borci u ovom ratu. Neobranjivo je da se napadaju bolnice, škole i izbjeglički kampovi. Strašno je da Hamas drži taoce. Moraju prestati krvoprolića, pokolji i patnje nevinih ljudi na svim stranama.”

Dodao je: “Ono što sigurno znamo jest da ovo nasilje neće osigurati ljudima Svete zemlje budućnost kakvu zaslužuju. U ime Isusa Krista, pozivam na drugačiji put – onaj koji štedi nedužne živote i teži pravdi, sigurnosti i trajnom miru za sve.”

Pozadina:

Ovo je treći posjet nadbiskupa Justina Welbyja Jeruzalemu otkako je preuzeo dužnost 2013. Prvi put ga je posjetio 2013., a ponovno 2017. u sklopu širih posjeta Izraelu i okupiranim palestinskim područjima.

Nadbiskup je dao brojne izjave o ratu u Izraelu i Gazi od terorističkih napada Hamasa 7. listopada. Mogu se pročitati ovdje.

Episkopalna biskupija Jeruzalema je dom za oko 7000 anglikanaca koji su dio dvadeset osam različitih kongregacija (župa). Također je odgovorna za više od trideset institucija, uključujući bolnice, škole, klinike, rehabilitacijske centre, pansione i domove za umirovljenike. Nadbiskup Hosam Naoum nadzire sve ove župe i ustanove, koje su raštrkane u pet odvojenih zemalja ili teritorija: Jordan, Palestina, Libanon, Sirija i Izrael.

Jeruzalemska biskupija također je pokrovitelj niza drugih službi. Biskupijski odjel za mir, pomirenje i međuvjerski dijalog, na primjer, osnovan je 2007. godine. Potiče sudjelovanje u programu Jerusalem Peacebuilders i podupire druge međuvjerske napore u izgradnji mira.

Članak na engleskom pročitajte ovdje.

Izvor: anglikan.ink

Odgovori