Nedjeljno evanđelje – Podajte caru carevo a Bogu Božje

Podajte caru carevo a Bogu Božje.

Dvadeset i osma nedjelja kroz godinu (A)

ČITANJA:
Iz 45,1.4-6; Ps 96,1.3-5.7-10a.10c; 1Sol 1,1-5b; Mt 22,15-21

Podajte caru carevo a Bogu Božje

Podajte caru carevo a Bogu Božje

Podajte caru carevo a Bogu Božje.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Odoše farizeji i održaše vijeće kako da Isusa uhvate u riječi. Pošalju k njemu svoje učenike s herodovcima da ga upitaju: »Učitelju! Znamo da si istinit te po istini putu Božjem učiš i ne mariš tko je tko jer nisi pristran. Reci nam, dakle, što ti se čini: je li dopušteno dati porez caru ili nije?«

Znajući njihovu opakost, reče Isus: »Zašto me iskušavate, licemjeri? Pokažite mi porezni novac!« Pružiše mu denar. On ih upita: »Čija je ovo slika i natpis?« Odgovore: »Carev.« Kaže im: »Podajte dakle caru carevo, a Bogu Božje.« (Mt 22, 15-21)

Kratko razmatranje

Pred nama je jedna od brojnih zgoda u kojima su farizeji htjeli uhvatiti Isusa u riječi ili djelu, te ga optužiti za kršenje bilo vjerskih bilo građanskih propisa. Šalju svoje učenike i herodovce da ga pitaju, treba li plaćati porez caru ili ne. Ako Isus kaže da, optužili bi ga da podupire okupatorsku rimsku vlast. Ako kaže ne, optužili bi ga da potiče narod na pobunu. No, Isus će svojim odgovorom posramiti Farizeje. On uza se nema novac i zato traži da mu ga farizeji pokažu. Oni ga imaju, i to sa likom cara u hramskom dvorištu, što je na određeni način značilo i idolopoklonstvo. Oni su htjeli razotkriti Isusa, uhvatiti ga u zamku, no dogodilo se suprotno. Farizeji su bili razotkriveni. Zato ih Isus naziva licemjerima.

Vidi propovijed na temu Caru carevo-Bogu Božje

Isus neće dati odgovor koji oni očekuju, već u svome odgovoru on upućuje ne samo na dužnosti prema vlastima, već i na dužnosti prema Bogu. Naše obveze prema državi ostaju. Porez se mora platiti kao i druge obveze prema državi. “Caru” dajemo što mu pripada, dajemo li Bogu što mu pripada? Kako živimo naš život? Je li on duhovna žrtva zahvalnica za sve što primamo od Boga? Dajemo li vrijeme koje nam je i onako od Boga darovano za Boga? Dajemo li svoje materijalne priloge za potrebe djela Božjeg, za pomoć potrebitima i sl.?

Svi se trudimo, ne što želimo već što moramo, da na vrijeme platimo sve svoje obveze prema državi kako ne bi smo zapali u probleme. No, koliko se trudimo da Bogu ugodimo, da Bogu damo što mu pripada? Kada podmirujemo svoje obveze prema državi, ono što je dato, ne vraća nam se (osim ako je porez pretplaćen). Kada dajemo Bogu što mu pripada, on nam višestruko vraća.

Vidi i ovo: Na koji sve način kršćanin slavi Boga?

Podajmo državi što joj pripada, ali dajmo i Bogu što mu pripada, a pripada mu da ga proslavljamo sa svime što jesmo i što imamo. (Biskup Jasmin Milić)

Molitva dana

Svemogući vječni Bože, daj da rastemo u vjeri, nadi i ljubavi; a da bismo postigli ono što obećavaš, potakni nas da ljubimo ono što zapovijedaš, po Kristu Isusu, Gospodinu našemu, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog, u sve vijeke vjekova. Amen.

Video poruka

IMATE BLAGOSLOV PRATEĆI OVU STRANICU? ŽELITE POMOĆI NJEZINO DJELOVANJE?
Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Odgovori