Četvrta Božja zapovijed

Četvrta Božja zapovijed (Heidelberški katekizam 103)

Četvrta Božja zapovijed glasi:

Četvrta Božja zapovijed glasi: “Sjeti se da svetkuješ dan šabata. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je počinak posvećen Gospodinu, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta i Gospodin je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Gospodin blagoslovio i posvetio dan šabata.

Četvrta Božja zapovijed

Četvrta Božja zapovijed

103. Što zahtjeva Bog u četvrtoj zapovijedi?

Prvo, da održava evanđeosko poslanstvo i obrazovanje, te da ja, pogotovo na dan odmora, redovito idem na bogoslužje čuti što Riječ Božja uči, sudjelovati u sakramentima, javno se moliti Bogu te donositi kršćanske darove za siromašne. Drugo, da cijeloga mog života bježim od zlih putova, dopuštam Gospodinu da djeluje u meni kroz Duha Svetoga, te tako već u ovom životu započinjem vječni Šabat.

Kratko razmatranje

Hebrejska riječ šabat znači počinak. Nakon stvaranja, Bog je počinuo sedmog dana, nazvavši ga šabat i time dao nama princip odmora, koji nam je potreban, ne samo za tijelo, već i za dušu. Kršćani su, prepoznavši u Kristu novo stvaranje, prepoznali u danu Kristova uskrsnuća šabat te su se na taj dan okupljali kako bi proslavljali Kristovo uskrsnuće i počinuli od uobičajenih aktivnosti. Nazvali su ga Dan Gospodnji.

Vidi i ovo: Koji je dan odmora za kršćane?

Dan Gospodnji je vrijeme za zajedničko proslavljanje Boga u bogoslužju crkve, slušajući Božju riječ, sudjelujući u molitvama i u sakramentu Euharistije.

Dan odmora nije samo odmaranje i neaktivnost od uobičajenih poslova, ili samo odlazak u crkvu. Pravo održavanje šabata zahtijeva zapravo duhovne aktivnosti a ne ljenčarenje. Na Dan Gospodnji možemo posjetiti bližnje ili potrebite. Donijet ćemo im riječ utjehe ili konkretnu pomoć. Nekada je bilo uobičajeno nakon bogoslužja pozvati nekoga na nedjeljni ručak. Bilo bi lijepo da takva praksa i nadalje živi među kršćanima.

Vidi i ovo: Zašto je za kršćane nedjelja a ne subota Dan Gospodnji?

No, ako pažljivo pogledamo članak o šabatu, vidjet ćemo da se svetkovanje šabata ne ograničava samo na nedjelju. Kršćani su pozvani živjeti vječni šabat koji započinje ovdje i sada. Onaj tko je doista kršćanin, ušao je u “počinak” kako nam to kaže pisac poslanice Hebrejima, i živi svakodnevno u Kristu. Bježi od zlih puteva, dakle od grijeha i teži za posvećenjem odnosno djelovanjem Duha Svetoga, pokazujući na taj način da je već sada započeo vječni počinak s Kristom.

Kršćani su pozvani zalagati se i za prava radnika da neradnu nedjelju. Četvrta zapovijed poziva da se poštuju prava kako bližnjih, tako i prava slugu (danas bi rekli radnika), došljaka i svih ostalih.

Vidi i ovo: Hebrejski kalendar

MOLITVA

Gospodine, hvala Ti za vrijeme koje si mi darovao. Pomozi mi da vrijeme Dana Gospodnjega odvojim za duhovne aktivnosti, kako u crkvi, tako i izvan nje. Neka bi moj cijeli kršćanski život bio uklanjanje od zlih puteva. Djeluj u meni i po meni Duhom svojim.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori