person opening a door with a bar

Osma Božja zapovijed (Heidelberški katekizam 110-111)

Osma Božja zapovijed glasi: “Ne ukradi!”

Osma Božja zapovijed

Osma Božja zapovijed
svjetlorijeci.ba

110. Što Bog zabranjuje u osmoj zapovijedi?

On zabranjuje ne samo otvorenu krađu i pljačku, kažnjive i po svetom zakonu, već krađom smatra sva zlodjela i zamisli kojima želimo prisvojiti sebi što pripada bližnjemu, bilo silom, bilo pod krinkom pravde, kao što su: lažno mjerenje težina, veličina ili količina, loša roba, krivotvorenje novca, pretjerane kamate ili bilo koji drugi načini koje je Bog zabranio. Osim toga, on zabranjuje svaku pohlepu, te zloupotrebu i rasipanje njegovih darova.

Kratko razmatranje

I ova zapovijed ima širu primjenu od onoga što uobičajeno smatramo krađom. Nije samo pljačka banke ili trgovine krađa. U 110. odgovoru nam se nabraja što je sve kršenje ove zapovijedi. U današnjem kontekstu može se spisak dodatno produžiti nekim suvremenim oblicima krađe (npr. krađa nečijeg identiteta na društvenim mrežama i sl.)

Katekizam “Biti kršćanin” u 322. odgovoru kaže sljedeće:

“Mogu ukrasti ugled, zaslužene plaće, čast, zasluge, znanje i otkrića; prijateljstva, nadu i dobru volju drugih. Moram se odužiti i najbolje što mogu moram nadoknaditi ukradeno.”

Sva dobra primamo iz Božje ruke. Zato je biblijsko učenje da dio svojih prihoda damo za djelo Božje, siromašne, potrebite. Ukoliko sva materijalna dobra zadržimo za sebe, tada potkradamo Boga. Desetak, koji je propisan u Starome zavjetu nije dokinut već samo učinjen minimumom. Bog očekuje više od minimuma.

111. Što Bog zahtijeva u ovoj zapovijedi?

Da činim štogod mogu za dobro svojeg bližnjega, da tretiram druge kao što bi želio da oni tretiraju mene, te požrtvovno radim kako bi mogao pomoći potrebitima.

Kratko razmatranje

John Stott u knjizi “Što je kršćanstvo” kaže sljedeće:

“… izbjegavati krađu nije posebna vrlina ako dopuštamo da ljudi oko nas žive u bijedi i neimaštini. Pavao nije bio zadovoljan time da lopovi prestanu krasti, trebali su početi raditi. Uistinu, trebali su ustrajati u poštenu radu i zarađivati kako bi jednog dana mogli pomagati onima u potrebi”.

Molitva

Gospode, hvala Ti za svu Tvoju brigu i za sva dobra koja primam iz Tvoje ruke. Ne dopusti da ni na koji način oštetim bližnjeg, bilo u krađi materijalnog ili bilo čega drugog što mi ne pripada. Ne dopusti da potkradam niti Tebe. Blagoslovi me da ja mogu blagosloviti druge.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Naslovna fotografija: Pexels

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori