Oče naš koji jesi na nebesima

“Oče naš koji jesi na nebesima” (Heidelberški katekizam 120-121)

Početak molitve Gospodnje glasi: “Oče naš koji jesi na nebesima”.

Oče naš koji jesi na nebesima

Oče naš koji jesi na nebesima

120. Zašto nam je Krist zapovjedio da Boga nazivamo «Oče naš»?

Na početku molitve Krist želi probuditi u nama djetinje poštovanje i povjerenje prema Bogu, što treba biti motivacija naše molitve, jer nam je Bog postao kroz Krista naš Otac, i što od njega vjerom tražimo još manje će, nego naši zemaljski očevi, odbiti dati, ono što je potrebno za život.

Kratko razmatranje

Specifičnost kršćanskoga razumijevanja Boga i našeg odnosa prema Bogu jest da ga možemo nazivati „Oče“. Isus nas zapravo poučava da se Bogu obraćamo na isti način kao i On. Iako Bog, Krist je u isto je vrijeme i čovjek. Kao čovjek došao je biti jedan od nas, dakle brat naš. Njegov Otac jest i naš Otac.

Obraćati se Bogu kao Ocu jest privilegija onih koji su po Kristu posinjeni u Božju obitelj. Svi su ljudi, po naravi djeca Božja, ali u duhovnom smislu, Ocem ga mogu nazivati samo oni koji su rođeni od Njega, odnosno posinjeni u Kristu. O tome nam govori Evanđelje po Ivanu 1, 12-13.

Naše zazivanje Boga „Oče“ govori nam kako naša vjera treba biti vjera djeteta koja je puna povjerenja u svoga zemaljskoga Oca, koja u njemu traži zaštitu i oslonac. Svaki dobar zemaljski otac želi dobro svojoj djeci. On ih voli, poučava i disciplinira. Opaža njihove potrebe i slabosti te ih vodi u procesu sazrijevanja. No, za razliku od zemaljskih očeva, nebeski je Otac savršen u svojoj ljubavi, svemoćan je u svojoj skrbi, ne čini greške u prosudbi i disciplinira nas za naše dobro (Biti kršćanin, pitanje 165, 166).

Vidi i ovo: Što znači “Oče naš”?

121. Zašto se dodaje «na nebesima»?

Da ne mislimo o Božjem nebeskom veličanstvu kao nečemu zemaljskom, te da očekujemo sve što trebamo za tijelo i dušu od njegove svemoguće moći

Kratko razmatranje

Kada kažemo da je naš Otac na nebesima, time zapravo ispovijedamo Njegovu veličinu i suverenost te se klanjamo Njegovoj svetosti. On je iznad svega što se može zamisliti. On je zapravo iznad vremena i prostora. A to znači da nije ograničen ni vremenom ni prostorom. Ta nam se istina otkriva u uvodnom pročitanom retku iz knjige proroka Izaije: Bog na visinama stoluje, ali je i na nizinama, s malenima i potrebitima.

Nažalost, mnogi doživljavaju Boga kao dalekog, nedostižnog, jer ne razumiju pojam Neba kako nam ga Biblija otkriva.

U Katekizmu Biti kršćanin govori se o ovoj prošli sljedeće:

Na 167. pitanje: Što je nebo, odovor je:

Nebo je oblast Božje slave, prisutnosti i moći koje postoji pored ove zemaljske oblasti i iz koje on čuje molitve svoje djece (1. Kraljevima 8; Izaija 61-6; Otkrivenje 21,1-5a).

Na 168. pitanje: Ako je tvoj Otac u nebu, može li pomoći na zemlji, odgovor je?

Da. Bog je svugdje i kao moj svemoćni Otac u nebu, on je u stanju i voljan odgovoriti na moje molitve (Psalam 99; Izaija 6; Efežanima 3,20, 4,6).

Naše molitve upravljamo Uzvišenom ali ne dalekom Bogu. Jer Nebo zapravo nije daleko. Svojim dolaskom među nas, Isus je uprisutnio Boga, uprisutnio Nebo među nama. Kako kaže pisac poslanice Hebrejima, pristup Nebu nam je otvoren snagom krvi Isusove (Hebrejima 10, 19-22). Bog je onaj koji čuje naše molitve. Zapravo je uvijek i svugdje prisutan jer ga vrijeme i prostor ne mogu ograničiti.

Vidi i ovo: Što znači “Koji jesi na nebesima”?

Molitva

Oče naš, hvala ti da si nam otkrio slavu Neba po sinu svome Isusu Kristu. Hvala ti da si nam Nebo otvorio za naše molitve, i da si nam stan nebeski pripravio. Zahvalni smo ti za svaki nebeski dar u našim životima. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori