Zašto se treba moliti? (Heidelberški katekizam 116-119)

Zašto se treba moliti? Kako trebamo moliti i uslišava li Bog uvijek naše molitve?

Zašto se treba moliti?

trebamo moliti

116. Zašto kršćani mole?

Zato što je molitva najvažniji dio zahvalnosti koju Bog zahtijeva od nas. Zato što Bog daje svoju milost i Svetog Duha isključivo onima koji ustrajno mole, tražeći od Boga te darove i zahvaljujući mu za njih.

Kratko razmatranje

Molitva, nije prvenstveno traženje (kako to zvuči u našem jeziku), već zahvaljivanje. Kada Bogu zahvaljujemo za sve što primamo iz njegove ruke, kada mu zahvaljujemo zbog onoga što on jest, kada ga veličamo i slavimo, tada možemo očekivati da ćemo primiti milosne darove, na kojima ćemo opet zahvaljivati. Dakle, molitva počinje i završava sa zahvaljivanjem.

117. Što sadržava molitva koja je Bogu ugodna i koju usliša?

Prvo, trebamo moliti iz srca, i nikome drugome nego jednom istinskom Bogu, koji se objavio u svojoj Riječi, tražeći sve što nam je zapovijedio iskati od Njega. Drugo, moramo spoznati svoju potrebu i bijedu te se poniziti u prisutnosti njegovog veličanstva. Treće, moramo biti potpuno sigurni da će, unatoč naše nedostojnosti, Bog sigurno uslišati našu molitvu zbog Krista našeg Gospodina, kako je obećao u svojoj Riječi.

Kratko razmatranje

Molitva mora biti iskrena, govor našeg srca a ne izvršavanje vjerskih dužnosti, čitanjem ili izgovaranjem molitava na rutinski i formalan način. Calvin u Institucijama kršćanske religije kaže da “Između Boga i čovjeka postoji izvjesni odnos… Za sve što nam Gospodin obećaje da možemo od njega primiti, istovremeno nas poziva da i molimo”.

Molitvu upućujemo samo i isključivo jedinom, istinitom Bogu a ne bilo kojem lažnom Bogu ili stvorenju (svecima, anđelima i sl.).

Moramo vjeorvati Bogu. To je puno više od vjere u Boga. Kada mu se obratimo, moramo vjerovati da nas on čuje i da će, sukladno svojoj volji uslišati naše molitve. Isto tako moramo biti spremni primiti njegovo odgovor, bio on “da”, “ne” ili “čekaj”.

Vidi i ovo: Tri načina kako Bog odgovara na molitvu.

118. Što je Bog zapovjedio da molimo?

Za sve što trebamo, duhovno i fizički, te što je obuhvaćeno u molitvi koju je izrekao Krist naš Gospodin.

Kratko razmatranje

Bog zna naše potrebe i prije nego ih molimo, ali time što ih donosimo pred Boga, priznajemo našu nemoć i poniznost pred njim. Naše potrebe nisu samo materijalne, fizičke naravi, već prvenstveno duhovne. O tome nam govori molitva koju nas je naučio sam Gospodin moliti.

Vidi i ovo: 5 pravila molitve

119. Koja je ta molitva?

Oče naš, koji jesi na nebesima,
Sveti se ime tvoje,
Dođi kraljevstvo tvoje,
Budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I opusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zla,
Jer tvoje je Kraljevstvo i slava i moć u vjekove! Amen.

Kratko razmatranje

Molitva Gospodnja ili Očenaš jest obrazac koji kršćani trebaju moliti i o tome imamo svjedočanstva radnih kršćanskih spisa, poput Didache s kraja prvog ili početka drugog stoljeća. U njemu stoji da ovu molitvu trebamo moliti 3 puta dnevno (VIII,2-3) .

No, isto tako, ova je molitva obrazac kako trebamo moliti sve ostale molitve. Katekizam “Biti kršćanin” u 159. odgovoru kaže:

“Gospodnja molitva je primjer za osnovne elemente zajedništva s Bogom, slavljenje Boga, prihvaćanje njegove vlasti i volje, molba njegovoj skrbi, ispovijed mojih grijeha (ovdje nazvanih prijestupima), oprost drugima, izbjegavanje grijeha i Božja zaštita od zla i Sotone. Trebam moliti redovito o tim stvarima i vlastitim riječima”.

Molitva

Gospode, hvala ti za privilegiju da mogu dolaziti tebi u molitivi. Hvala ti što si moj nebeski Otac koji mi želiš dobro, i koji uvijek uslušaš molitvu, sukladno tvojoj volji a za moje dobro. Molim te, nauči me moliti onako kako je tebi ugodno.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori