Dođi kraljevstvo tvoje

“Dođi kraljevstvo tvoje” (Heidelberški katekizam 123)

123. Što druga molba znači?

«Dođi kraljevstvo tvoje» znači: upravljaj nama svojom Riječju i Duhom na taj način da sve više budemo Bogu podložni. Održavaj svoju Crkvu snažnom, te pomozi da raste. Uništi vražja djela, svaku silu koja je protiv tebe i svaku urotu protiv tvoje Riječi. Čini to dok tvoje kraljevstvo bude dovršeno i savršeno te u kojem ćeš Ti biti sve u svemu.

Dođi kraljevstvo tvoje

Dođi kraljevstvo tvoje

Kratko razmatranje

“Ispunjeno je vrijeme, blizu je kraljevstvo Božje” (Marko 1, 15)

Kada prizivamo Božje kraljevstvo, to nije samo neko buduće vrijeme, buduća stvarnost. Božje je kraljevstvo već sada stvarnost onih koji Boga mogu nazivati svojim Ocem. Njegova se vladavina očituje u srcima njegovog naroda po moćnom učinkovitom djelovanju Njegova Duha Svetoga, kako nam to kaže katekizam Biti kršćanin u 177. odgovoru.

Zato o kraljevstvu Božjem govorimo da je ono: “Sada, ali ne još”.

Pojedine liturgije započinju riječima: “Blagoslovljen Bog Otac i Sin i Duh Sveti. Blagoslovljeno kraljevstvo njegovo, sada i do vijeka. Amen!” (Knjiga zajedničkih molitava, Liturgija sv. Ivana Zlatoustog). Time zapravo svjedočimo tu istinu da je Kraljevstvo Njegovo već prisutno, ali da će u punini biti stvarnost u eshatonu, u tom neprolaznom vremenu, vremenu “do vijeka”, “u vijeke vjekova”, odnosno zauvijek.

Vidi i ovo: Zašto je bogoslužje slika kraljevstva Božjega?

U onima, u čijim srcima ne vlada Božje kraljevstvo, vlada kraljevstvo tame, kraljevstvo Sotone. To je nažalost više nego očito kada promatramo stvarnost oko nas. Iako će jednoga dana kraljevstvo Sotone u potpunosti biti poraženo, ono još uvijek opstaje u dušama onih koji mu služe.

Martin Luther će u svome Velikom katekizmu reći da nam Božje kraljevstvo dolazi na dva načina:

“Najprije ovdje, vremenito po Riječi i vjeri, a zatim vječno po objavi. Mi pak molimo za to da u oba ta smisla dođe k onima koji još nisu u njemu, kao i k nama koji smo ga dobili, kroz svakodnevni rast, i također ubuduće, u vječnom životu”.

Dakle, molimo da Kraljevstvo Božje bude stvarnost u onima u kojima sada vlada kraljevstvo tame, za njihovo oslobođenje i spasenje, ali i da se svakodnevno i u našem životu očituje kraljevstvo Njegovo. Pozvani smo biti autentični predstavnici Njegova kraljevstva ovdje na zemlji. Kako bismo to mogli doista biti, potreban nam je svakodnevni rast u Gospodinu, kroz molitvu, čitanjem Njegove riječi te vršenjem Njegove volje.

Katekizam Biti kršćanin u 179. odgovoru govori da je Božje kraljevstvo naviješteno još u Starom zavjetu, započeto Kristovim utjelovljenjem, uspostavljeno Njegovim uzašašćem, napreduje ispunjenjem Velikoga naloga da naviještamo evanđelje svim ljudima i bit će upotpunjeno kada Krist ponovno dođe i kada Otac Njemu preda svu vlast.

Dođi kraljevstvo tvoje – molitva crkve kroz stoljeća

Zato, moleći: “Dođi kraljevstvo tvoje” mi, kako to kaže Westminsterski katekizam u 191. odgovoru: “… požurujemo vrijeme njegova ponovnoga dolaska kada ćemo vladati zajedno s njime, zauvijek…” Zato se Crkva u prvim stoljećima pozdravlja riječima Maranatha – Dođi Gospodine Isuse. To je molitva Crkve kroz sva stoljeća: Dođi Gospodine – Dođi kraljevstvo tvoje.

Krist će u konačnici vladati nad svim. Njegovo kraljevstvo će biti kraljevstvo pravde i mira, a u njemu će moći uživati samo oni u čijim srcima Krist vlada sada.

Molitva

Oče naš, budi Kralj našega života i upravljaj ga po svojoj volji. Daj nam da uživamo već sada plodove tvoga kraljevstva te da ga drugi prepoznaju po nama. Učini da tvoje kraljevstvo zavlada u srcima onih koji su pod vlašću tame. Molimo te za skori dolazak neprolaznog kraljevstva. Po Kristu, Gospodinu našem molimo. Amen.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori