Sveti se ime tvoje

“Sveti se ime tvoje” (Heidelberški katekizam 122)

122. Što prva molba znači?

«Sveti se ime tvoje» znači: pomozi nam da te istinski spoznamo, da te blagoslivljamo, štujemo i slavimo za sva tvoja djela i sve što isijava iz njih: tvoja svemoguća moć, mudrost, dobrota, pravednost, milost i istina. Tako vodi naš cijeli život, naše misli, govor i djela, da tvoje ime nikada neće biti huljeno zbog nas, nego uvijek poštivano i slavljeno.

Kratko razmatranje

Sveti se ime tvoje

Ova nas prošnja poziva na angažman, na praktičan kršćanski život po kojem će Božje ime biti proslavljeno, “sveto” našim životom. Katekizam Biti kršćanin to definira na sljedeći način:

“Božje ime mogu objaviti svetim riječju i djelom, živeći poslušnim i urednim životom kao njegovo dijete, kao građanin njegova kraljevstva i kao onaj koji traži slavu njegovu”. (175 odgovor).

Sveti se ime tvoje

Mi Božje ime ne možemo posvetiti, učiniti svetim, u uzročnom smislu jer je Njegovo ime sveto – odnosno On sam je svet. Božja riječ nas poziva u knjizi Levitskog zakona 20, 26: “Budite mi dakle sveti, jer sam ja, Jahve, svet…” Mi trebamo svojim posvećenim životom dostojno predstavljati Boga u ovome svijetu.

Vidi i ovo: Kako voditi pobjednički kršćanski život?

Aleksandar Šmeman, govoreći o molitvi Gospodnjoj kaže:

„Sveti se ime tvoje“ znači: neka sve na svijetu, a prije svega moj život, moje tijelo, moja djela i riječi budu odraz tog svetog i nebeskog imena koje se otkrilo i koje nam je darovano. Neka život ponovno postane uzlaženje k svjetlosti, trepet, hvala, moć dobra. Neka se sve ispuni božanskim smislom i božanskom ljubavlju.

Priča se da je Aleksandar Makedonski u svojoj vojsci imao jednog vojnika koji je bio veoma loš i kao vojnik i kao čovjek. Zvao se također Aleksandar. Jednom prilikom Aleksandar makedonski mu je rekao: “Ili mijenjaj sebe ili mijenjaj ime”.

Mi se imenom Kristovim zovemo – kršćani smo. Zato smo pozvani dostojno predstavljati to ime svijetu.

Vidi više: Što znači “Sveti se ime tvoje”?

Oče naš, ime je tvoje sveto i uzvišeno. Daj da ga uvijek kao takvog proslavljamo, ne samo našim riječima već našim djelima. Ne daj da ga sramotimo već da ga dostojno predstavljamo svijetu u kojem jesmo. Po Kristu Gospodinu našem.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Naslovna foto: Shutterstock

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori