low angle photo of cross under cloudy sky

“Budi volja tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji” (Heidelberški katekizam 124)

124. Što znači treća molba?

«Budi volja tvoja, kako na nebu, tako i na zemlji» znači: pomozi nama i svim ljudima da odbacujemo svoje vlastite želje i održavamo tvoju volju koja je jedina dobra, bez negodovanja svatko da izvršava svoju službu i zvanje spremno i vjerno, kao anđeli na nebu.

Budi volja tvoja

Budi volja tvoja

Kratko razmatranje

Božja volja je Božji naum kojega ima sa svijetom i s nama kao pojedincima. A budući da je Bog ljubav, Njegovi naumi za nas nisu protiv nas, već za naše dobro .Njegovi su naumi, kako nam to kaže Božja riječ u Jeremiji 29,11, “naumi mira a ne nesreće”. On nam želi dati “budućnost i nadu”. To što nas je pozvao iz kraljevstva tame u svoje kraljevstvo i što smo se tome pozivu odazvali, ostvarenje je volje Božje u našem životu (Efežanima 1, 9-11).

Bog svoju volju ne skriva od nas. On nam je objavljuje po Deset zapovijedi, cjelokupnoj objavi Pisma a vrhunac volje Božje nalazimo u Kristovu nauku koji se na najsažetiji način može naći u dvjema zapovijedima ljubavi: Ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu. Dakle, ta objavljena, zapisana Božja volja za nas, svojevrstan je Ustav kraljevstva nebeskoga.Tamo gdje se u poslušnosti pokorava Božjoj volji, tamo je kraljevstvo Božje.

Vidi i ovo: Pitanja i odgovori o molbi “Budi volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji”

Čovjek je sam po sebi nesposoban vršiti Božju volju. Po naravi smo skloni pobuni protiv Boga. U nama se odvija borba, borba između dobra – volje Božje za nas i zla – volje đavla, neprijatelja čovjekovog. Zato je ova prošnja našla svoje mjesto u Molitvi Gospodnjoj. Molimo za dar vršenja volje Božje, molimo da nas “…svojom milošću osposobi spoznati i izvršavati i podlagati se njegovoj volji u svemu, s poniznošću, radošću, vjernošću, marljivošću, revnošću, iskrenošću i postojanošću, kako to čine i anđeli na nebu” (Westminsterski veliki katekizam 192. odgovor).

Nebo, mjesto Božje slave, Njegova obitavališta kao i obitavališta anđela, arkanđela i svih svetih koji su prije nas u njega prispjeli, mjesto je gdje se Gospodin slavi, Gospodinu u poniznosti pokorava, gdje se svi odazivaju Bogu u “voljnoj poslušnosti i savršenom slavljenju” (Biti kršćanin, odgovor 182.).

Vidi i ovo: Nebo je otvoreno – Pristupamo li smjelo k prijestolju milosti?

Volju Božju spoznajemo dakle po molitvi i po razmatranju Božje riječi. No, kako Isus kaže, u Kraljevstvo Božje nećemo ući našim riječima, bile one i molitva i citiranje Biblije, već upravo vršenjem volje Božje ((Matej 7, 21). Naša duhovnost mora biti konkretno vidljiva po djelima, u skladu s Božjom voljom.

Pisac poslanice Hebrejima nam govori da samo “vršenjem volje Božje” možemo postići obećanje: “Još malo, vrlo malo, i doći će onaj koji ima doći; neće zakasniti” (Hebrejima 10, 27). Neka nam Bog pomogne da tako Njegovu volju vršimo, kako bismo u onaj dan čuli njegove riječi: “Uđi slugo, valjani i vjerni… u veselje svoga Gospodara” (Vidi Matej 25, 14-30).

Molitva

Oče naš. Priznajem da u meni nema snage da vršim volju tvoju. Zato te molim, da me po svome Svetome Duhu osposobiš da se oduprem zlu i priklonim dobru, volji tvojoj. Hvala ti što su tvoji naumi za mene savršeni. I neka se oni ostvare u životu mome.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Naslovna foto: Pexels

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori