Kruh naš svagdanji daj nam danas

“Kruh naš svagdanji daj nam danas” (Heidelberški katekizam 125)

125. Što četvrta molba znači?

«Kruh naš svagdanji daj nam danas» znači: skrbi za sve naše tjelesne potrebe, kako bismo spoznali da si ti jedini izvor svega dobroga, te da nam niti naš rad ni brige, niti tvoji darovi ne mogu činiti ikoje dobro bez tvojeg blagoslova. Pomozi nam da odustanemo od oslanjanja na prolazno stvorenje te da stavimo povjerenje samo u tebe.

Kruh naš svagdanji

Kratko razmatranje

Kada molimo za „kruh svagdanji“, zapravo molimo za puno više od kruha. Ta molba uključuje sve ono što nam je svakodnevno potrebno za naše tijelo i našu dušu: hrana, piće, odjeća, posao, zdravlje, mir, sigurnost… Ovom prošnjom mi zapravo molimo Boga da brine za nas. Živimo u nesigurnom svijetu, punom neizvjesnosti. Doista nam je potrebna Božja očinska briga i skrb za naše živote.

Kada molimo za „kruh svagdanji“, zapravo molimo da nam Bog dadne ono što nam je doista potrebno. Mi imamo svoje želje, a Bog zna što nam je potrebno za tijelo i dušu. Ljudi danas zgrću toliko toga što im doista ne treba. Umjesto da gomilamo sebi nepotrebno, ova nas prošnja upućuje da osluhnemo i potrebe drugih. Da drugome, ako nam to mogućnosti dozvoljavaju, pružimo hranu, odjeću, da budemo osjetljivi na potrebe naših bližnjih.

Moleći da nam Bog da kruh „danas“, mi zapravo ispovijedamo istinu da smo u potpunosti ovisni o Bogu. Jučerašnji dan je iza nas, a hoćemo li sutrašnji doživjeti je u Božjoj suverenoj vlasti. Ono što imamo, imamo „danas“. Zato nam valja svakodnevno se oslanjati na Boga, s potpunim pouzdanjem da će on doista providjeti za sve naše potrebe.

VIDI I OVO: KRUH NAŠ SVAGDANJI DAJ NAM DANAS

Dakle, ova nas prošnja vodi do povjerenja u providnost Božju. To je djetinje oslanjanje na Oca. Kao što se Bog brine za ljiljane u polju I ptice nebeske (Matej 6, 25-34), tako će se još više brinuti I za nas, djecu svoju. Apostol Petar nas ohrabruje da svu svoju brigu predamo Bogu, “… jer on se brine za vas” (1 Petrova 5,7).

Isus nas uči da ne brinemo za sutrašnji dan (Matej 6, 34). To ne znači da zdravo staranje, rad za naše dobro, za dobro i budućnost naše obitelji nije poželjno. No, svaka pretjerana, tjeskobna briga zapravo znači nedovoljno povjerenje u Boga. Isto tako i pretjerana sigurnost da smo sve sebi osigurali za budućnost nas udaljava od Boga. Smatramo da smo sami sebi dovoljni, da nam Bog nije potreban. Zato je naš svakodnevni život s Bogom, svakodnevno oslanjanje na njega i svakodnevno traženje lica Njegova, ono što doista molimo ovom prošnjom.

Kruh svagdanji je i sam Krist. Naša povezanost s Njim nam je potrebna svakodnevno. Ako je ta povezanost stvarnost našeg života, tada možemo očekivati da će nam On dati sve što nam je potrebno. Izgubljeni sin je u Očevom domu imao sve. Kad je iz doma otišao, bio je gladan , kako u materijalnom tako i u duhovnom smislu (Luka 15, 1-20).

Divno je znati da je Bog dobar Otac koji u svemu brine za svoju djecu. Imajmo djetinje pouzdanje da će naš nebeski Otac providjeti sve što nam je potrebno. I tada Njegovi blagoslovi neće izostati.

Molitva


Oče naš, ti nam svakodnevno daješ sve što nam je potrebno za naše živote. Oprosti nam što toga nismo uvijek svjesni, što smo nezadovoljni i nezahvalni. Predajemo se i nadalje u tvoje ruke i molimo da providiš za sve naše, kako materijalne tako i duhovne potrebe.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori