5 ludih i 5 mudrih djevica

NEDJELJNO EVANĐELJE: 5 ludih i 5 mudrih djevica

Evanđelje za 32 nedjelju kroz godinu (A) nam govori o 5 ludih i 5 mudrih djevica.

Trideset i druga nedjelja kroz godinu (A)

ČITANJA:
Jošua 24, 1-3a, 14-25; Ps 63,2-8; 1Sol 4,13-18; Mt 25,1-13

5 ludih i 5 mudrih djevica

5 ludih i 5 mudrih djevica

Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: »Kraljevstvo će nebesko biti kao kad deset djevica uzeše svoje svjetiljke i iziđoše u susret zaručniku. Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih. Lude uzeše svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. Mudre pak zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja. Budući da je zaručnik okasnio, sve one zadrijemaše i pozaspaše. O ponoći nasta vika: ’Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!’ Tada ustadoše sve one djevice i urediše svoje svjetiljke. Lude tada rekoše mudrima: ’Dajte nam od svoga ulja, gase nam se svjetiljke!’ Mudre im odgovore: ’Nipošto! Ne bi doteklo nama i vama. Pođite radije k prodavačima i kupite!’ Dok one odoše kupiti, dođe zaručnik: koje bijahu pripravne, uđoše s njim na svadbu i zatvore se vrata. Poslije dođu i ostale djevice pa stanu dozivati: ’Gospodine! Gospodine! Otvori nam!’ A on im odgovori: ’Zaista kažem vam, ne poznam vas!’ Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!« (Mt 25, 1-13)

Kratko razmatranje

Kada razmišljamo o deset djevica, zapravo razmišljamo o dvije skupine onih koji sebe smatraju vjernicima. Iskreni nevjernici o životu i o smrti razmišljaju potpuno drugačije nego vjernici. Oni žive ovaj život kao jedinu stvarnost. Tu su mnogi današnji motivacijski govornici, Influenceri i ostali gurui današnjice da ih uvjere da je ovaj život sve, da uzmu od njega sve jer, kako će netko reći „život nema reprize“, „uzmi sve što ti život pruža…“ i sl. Kod umiranja nemaju nikakvu nadu, pomireni su sa svojim uvjerenjem da tu sve prestaje i da nakon smrti nema ničega. Možda netko od njih ima neke svoje teorije nastavka nekakvog egzistiranja kao nekakva energija i sl, no daleko je to od kršćanske nade u nastavak stvarnog života s Bogom.

No kod onih koji sebe smatraju kršćanskim vjernicima, koji znaju da postoji život nakon smrti, nailazimo na dvije skupine.

Jedna, možemo slobodno reći brojnija i zastupljenija jesu lude djevice. To su oni „vjernici“ koje mi nazivamo nominalnima. Oni su kršteni, primili su i neke druge obrede i sakramente, izjašnjavaju se kao pripadnici ove ili one kršćanske crkve, povremeno, barem za Božić ili za Uskrs naiđu u crkvu. No, njihov život je daleko od posvećenog kršćanskog života. Oni se i ne trude da žive po Duhu. Njihova je parola „lako ćemo“, „Vjerujem ali ne pretjerujem“. Njihove svjetiljke, iako su dobile to početno svjetlo, to zrno vjere na krštenju, kroz vjeronauk i sl. polako se gasi jer se svjetiljka ne obnavlja uljem.

Oni se ne zamaraju time, ne brinu kako žive, ne zanima ih evanđelje, nemaju potrebu slaviti Boga u zajedništvu Božjega naroda, nemaju potrebu za molitvom, za proučavanjem Božje riječi. Odradit će oni sve što treba nominalno, platit će što treba za crkvu, primit će svećenika u dom, izjasnit će se da su pripadnici svoje crkve, ali nemojte od njih tražiti da žive po Duhu, odnosno da obnavljaju svoje svjetiljke uljem.

No, i oni znaju da će umrijeti i znaju da nakon smrti ima nečega, no kako su živjeli tako smatraju da će biti i nakon smrti: „Lako ćemo“. I nevjerojatna je ta lažna nada, nevjerojatno je do smještanje takvih u Raj, u Nebo. Znamo njihove živote, da su zapravo živjeli tim ludim, nemudrim životom ali ih vidimo s anđelima, odnosno njih same pretvaramo u anđele na nebu.

Ono što je također zanimljivo, lude djevice, dakle takvi vjernici se pouzdaju u mudre djevice: „One imaju dovoljno i za nas. Zašto da se mi mučimo, uzet ćemo od njih.“ I to je ta lažna nada koju mnogi njeguju. Dobra djela drugih će ih izbaviti iz čistilišta i omogućiti im da uđu u Raj.

Ludost ludih djevica je još zanimljivija kod onih koji će za života sebi izgraditi „mauzoleje“, uložiti u izgradnju nekih crkava, sve će učiniti da osiguraju vječni život, samo da ne moraju živjeti po Duhu. No, Boga se ne može potkupiti. Jedina cijena koja je za našu vječnost plaćena jest Kristova žrtva. Svako naše potkupljivanje Boga jest ruganje Bogu i njegovoj žrtvi.

Druga skupina jesu oni vjernici koji su primili svjetiljku, ali u kojima je i snažno djelovanje Duha Božjega da žive za Gospodina, da vječnost započnu sada s njim. Oni konstantno teže za svjetlošću, žele svjetlo Kristovo u svome životu jer znaju da u tami ovoga svijeta jedino s Kristom mogu jasno vidjeti. Oni ozbiljno shvaćaju riječi Gospodnje po apostolu Pavlu:

„Razmotrite dakle pomno kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri! Iskupljujte vrijeme jer dani su zli. Zato ne budite nerazumni, nego shvatite što je volja Gospodnja! I ne opijajte se vinom u kojem je razuzdanost, nego – punite se Duhom!“ (Efežanima 5, 12-17).

Vidi i ovo: Riječ upozorenja kršćanima koji padaju u san

Oni se ne prepuštaju slučaju, oni ne žive u lažnoj nadi i iščekivanju pomoći od drugih. Oni radosno iščekuju susret s Gospodinom znajući da je u potpunosti cijena plaćena za njihovu vječnost. Njihovo iščekivanje vječnosti nije iščekivanje neizvjesnosti, pokušaja provlačenja na neke zaobilazne načine do neba. Oni radosno idu u susret ženiku. Čak i ako se dogodi da se uspavaju njihove svjetiljke će gorjeti.

Oni koji se ponašaju kao lude djevice, dakle koji samo izvana, nominalno tvrde da su kršćani, nerijetko na one koji nastoje živjeti svoju vjeru smatraju fanaticima, ludima, zanesenjacima. I sebe će čak prikazivati boljim, progresivnijim vjernicima od onih koji nastoje živjeti svoju vjeru po Duhu. I tako mudrost ovoga svijeta smatra ludima one koji pripadaju Kristu u potpunosti, kako nam to govori Pavao u 1 Korinćanima 3,19. (Biskup Jasmin Milić)

Vidi cijelu propovijed: 10 djevica u iščekivanju zaručnika

Molitva dana

Blagoslovljeni Gospodine, cijelo Sveto pismo dao si napisati za našu poduku; daj da ga tako slušamo, čitamo, ističemo, učimo i iznutra proničemo, da utješeni tvojom svetom Riječi prigrlimo i uščuvamo blagoslovljenu nadu vječnoga života, koju si nam dao u Spasitelju našemu Isusu Kristu, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje, jedan Bog u sve vijeke vjekova. Amen.

Video poruka

IMATE BLAGOSLOV PRATEĆI OVU STRANICU? ŽELITE POMOĆI NJEZINO DJELOVANJE? Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Odgovori