Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć

“Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć u vjekove” (Heidelberški katekizam 128)

128. Što tvoj zaključak u ovoj molitvi znači?

«Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć u vjekove» znači: učinili smo sve ove zahtjeve prema tebi jer, kao naš moćni Kralj, ne samo da to želiš, već si sposoban dati sve što je dobro. Zato što bi tvoje sveto ime, a ne mi, trebalo primiti svaku slavu, zauvijek.

Kratko razmatranje

Molitvu Gospodnju završavamo doksologijom (slavoslovljem) koja glasi: “Jer Tvoje je kraljevstvo, i slava i moć u vjekove.”

Doksologiju ne nalazimo u evanđeoskom tekstu. Ona je molitva Crkve i nalazimo je vrlo rano u liturgijskim tekstovima. U kraćem obliku nalazimo je u ranome spisu Didache (Jer tvoja je moć i slava u vjekove) a kasniji spis, Apostolske uredbe dodaje na početku “Jer tvoje je Kraljevstvo…”

Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
Foto: Pixabay

Katekizam Biti kršćanin u 221. odgovoru kaže da se doksologijom “Crkva raduje što Bog može ispuniti njene zahtjeve, jer on već vlada nad čitavim stvorenjem provodeći svoju svetu volju te je kao sveti slavljen i na zemlji i u nebu.”

Westminsterski Veliki katekizam u 196 odgovoru kaže kako nas doksologija uči da “…svoje prošnje pojačamo onim razlozima koji nemaju snagu u nama, niti u kojem drugom stvorenju, nego u Bogu; uči nas da svojim prošnjama pridodamo zahvale, pripisujući jedino Bogu vječnu suverenost, svemoćnost i slavno veličanstvo…”

Nadalje, budući da je slavljenje Boga stvarnost ne samo zemaljske, već i nebeske Crkve, ovom doksologijom Crkva se pridružuje nebeskoj pjesmi slavljenja koja nam je opisana u Otkrivenju 15, 3-4).

Tvoje je kraljevstvo – Molili smo “Dođi kraljevstvo tvoje”, a sada ispovijedamo da je Bog kralj, da su nebo i zemlja Njegovi, da je sadašnja i konačna apsolutna vladavina Njegova. Sve što molimo jest u vlasti suverenoga ali i dobroga Kralja, koji odgovara na naše molitve sukladno Njegovoj suverenoj volji.

Vidi i ovo: Zašto je bogoslužje slika kraljevstva Božjeg?

I slava – Molili smo “Sveti se ime Tvoje”, a sada ispovijedamo Njegovu slavu, Njegovo veličanstvo. Njemu I samo Njemu jedino pripada slava. U ovome kontekstu slavu Božju možemo razumjeti I kao Njegovu prisutnost. On nije dalek i udaljen u našim molitvama. Prisutan, je, blizu je, čuje i djelovat će uvijek za naše dobro.

Vidi i ovo: Što je slava Božja?

I moć – Molili smo “Budi volja tvoja” a sada ispovijedamo vjeru u Njegovu moć. Možemo biti mirni, sigurni i uvjereni da će naše molitve biti uslišane jer onaj kome se obraćamo u molitvi ima neograničenu i neprolaznu moć. On je ne koristi kako to čine moćnici ovoga svijeta, već je Njegova moć izraz i Njegove neprolazne ljubavi prema nama.

U vjekove – Njegov Kraljevstvo, slava i moć su neprolazni. Naše molitve upravljamo moćnom ali i vječnom Kralju.

Molitva

Oče naš, u našoj molitvi ne oslanjamo se na svoju snagu već na Tvoju suverenost, Tvoju slavu i Tvoju moć. Neka sve naše molitve budu uslišane, sukladno Tvojoj volji. Znajući da su naše molitve upravljene vječnom dobru, vjerujemo I potvrđujemo da će tako i biti.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Naslovna fotografija; destinyimage.com

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori