Što znači amen

Što znači AMEN? (Heidelberški katekizam 129)

Što znači AMEN kada ga izgovaramo u molitvi? O tome nam govori Heidelberški katekizam u posjednjem pitanju i odgovoru.

Što znači AMEN
From the original Hebrew, the word amen has been translated into multiple languages. Photo by Andrey Grinkevich, Unsplash.com; graphic by Laurens Glass, United Methodist Communications.

129. Što riječ «Amen» izražava?

«Amen» znači: sigurno je tako. Čak je sigurnije da Bog sluša našu molitvu, nego da istinski želimo ono za što molimo.

Kratko razmatranje

Amen” je hebrejska riječ  nastala od korijena riječi em’a čije je značenje čvrstina, odlučnost . Nalazimo je u Starom zavjetu više od 100 puta.

Preuzima ju i Novi zavjet, tako da je nalazimo oko 70 puta u novozavjetnim spisima. Isus često izgovara dva puta amen (“Amen, amen vam kažem,” što se prevodi kao “zaista, zaista vam kažem”) kako bi potvrdio istinitost svojih riječi.

“Amen” dakle znači „točno“, „istinito“, “zaista”, “neka bude tako”, dakle koristi se u svrhu potvrđivanja odnosno odobravanja.

Zato, kada mi izgovaramo “amen mi molimo da se naše molitve ostvare. Isto tako, izgovarajući “amen” mi potvrđujemo svoju vjeru da će doista biti tako.

Vidi i ovo: Kamila i amen

Kada npr. za nešto molimo (tražo od Boga), trebamo moliti sukladno volji Božjoj. Kada kažemo “amen” to znači i spremnost da iz Božje ruke primimo što god Bog, u svojoj suverenoj volji odlučio u vezi s našom molbom. Dakle, našim “amen” mi prihvaćamo Božju volju za naš život.

Molitva

Gospode, daj mi vjere da tvoju Riječ prihvaćam kao sigurnu i da svaku svoju molitvu predam u tvoje ruke, sa sigurnim uvjerenjem da ćeš odgovoriti na način koji je najbolji za mene.

I molim te onako kako si me učio moliti:

OČE naš koji jesi na nebesima,
sveti se ime tvoje,
dođi kraljevstvo tvoje,
budi volja tvoja,
kako na nebu tako i na zemlji.
Kruh naš svagdanji daj nam danas.
I otpusti nam duge naše,
kako i mi otpuštamo dužnicima našim.
I ne uvedi nas u napast,
nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć
u vjekove. Amen.

Priredio: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Prethodna razmatranja vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori