činjenica o anglikanizmu

9 činjenica o anglikanizmu koje trebate znati

Puno je nejasnoća, predrasuda i krivih uvjerenja kada je u pitanju anglikanizam. Ovdje donosimo 9 činjenica o anglikanizmu koje svakako trebate znati:

1. Još od dolaska kršćanstva u Britaniju u trećem stoljeću, britansko kršćanstvo je imalo određenu posebnost i neovisnost duha, te je često bila u napetim odnosima s Rimokatoličanstvom. Britance su evangelizirali irski misionarski redovnici, a tek u sedmom stoljeću je rimska Crkva uspostavila svoj autoritet nad kršćanstvom britanskog otočja, tijekom Sinode u Whitbyju. Napetosti su se nastavile sve do šesnaestog stoljeća.

2. Raskid s Rimom u šesnaestom stoljeću je imao političke uzroke, ali je isto tako doveo do uspona evanđeoske teologije. Engleska Crkva nije samo bila crkva koja je prosvjedovala protiv papinog autoriteta i njegovog uplitanja u engleske poslove. To je također bila i Crkva koja je prigrlila izričito evanđeosku teologiju. Engleska Reformacija se ne može svesti samo na bračne prijepore Henrika VIII.

Vidi i ovo: Henrik VIII ili Thomas Cranmer? Deset činjenica o reformaciji Crkve Engleske

3. Anglikanizam je reformiran. Teologija osnivačkih dokumenata Anglikanske Crkve —Knjiga homilija, Knjiga zajedničkih molitava, te Trideset i devet članaka vjere— izražavaju teologiju koja je u skladu s reformiranom teologijom švicarske i njemačke Reformacije. Ona nije niti luteranska, niti jednostavno kalvinistička, iako je srodna mnogim Calvinovim idejama.

4. Sveto Pismo je vrhunski autoritet u Anglikanizmu. Članak VI, naslovljen ‘O dostatnosti Svetog Pisma za spasenje,’ ovako to izriče:

Sveto Pismo sadrži sve što je potrebno za spasenje, tako da ono što se u njemu ne može pročitati i što se iz njega ne može dokazati nikome ne smije biti nametnuto kao članak vjere ili nešto što je potrebno za spasenje.

U Anglikanizmu, Sveto pismo je uzvišeno kao spasonosna Božja riječ. Razum i predaja (tradicija) igraju samo pomoćnu ulogu. To je bilo gledište teologâ poput Thomasa Cranmera i Richarda Hookera. Iako okolo kruži glasina da Anglikanizam smatra razum, predaju, i Sveto Pismo kao ‘tronožac’ jednakih autoriteta, ta glasina je potpuno pogrešna.

5. Opravdanje samo po vjeri je u središtu anglikanske soteriologije (nauka o spasenju). U svojoj liturgiji, pogledu na sakramente, osnivačkim dokumentima, te u umu nadbiskupa Thomasa Cranmera, Engleska Crkva drži da djela ne spašavaju i ne mogu spasiti. Jedino krv Isusa Krista je učinkovita za spasenje.

6. U anglikanskoj teološkoj misli, sakramenti su ‘djelotvorni znakovi’ koje se prima po vjeri. Za Anglikance, sakramenti —Večera Gospodnja i krštenje— ne prenose blagodat automatskim putem, niti po blagodati koja je pripojena predmetima koji se koriste u njima.

7. Anglikanska liturgija —najbolje sadržana u Knjizi zajedničkih molitava iz 1662. godine— osmišljena je da zajednicu vjernika ‘natopi’ Svetim pismom, te da ih podsjeti na prvenstvo milosti u kršćanskom životu. Milost se nalazi na svakoj stranici — ona nije samo srce anglikanske teologije, nego i srce anglikanske duhovnosti.

8. Anglikanizam je misijska vjera, te je podupirao globalnu misiju od osamnaestog stoljeća. Slanje i financiranje misionara do udaljenih dijelova svijeta, kako bi oni propovijedali evanđelje, trajno je obilježje anglikanskog života, iako se to jednako odvijalo kroz razne dobrovoljne misijske agencije kao i kroz službene kanale.

9. Globalni anglikanizam je više afrički i azijski, nego što je engleski i američki. Središte suvremenog anglikanizma se nalazi u mjestima poput Nigerije, Ugande, i Kenije. U tim mjestima postoje Anglikanske crkve koje su u porastu, a ima i jako puno evangelizacije i osnivanja novih crkava. Isto tako, postoje snažne anglikanske crkve u Aziji i drugdje. Zamjetna je činjenica da u zapadnim ‘zemljama prvog svijeta’ —gdje je liberalna teologija postala prevladavajuća u anglikanizmu— anglikanizam se ubrzano smanjuje, te je moguće da je samo jedan naraštaj udaljen od svoje propasti.

Autor: Michael P. Jensen je australski svećenik, književnik, i predavač. Od 2013. godine služi kao rektor (župnik) anglikanske župe Crkve Sv. Marka. U prošlosti je bio profesor teologije na Moore Collegeu u Sidneyu.

Izvor: thegospelcoalition.org

Prijevod s engleskog: Mario Kushner

Vidi i ovo: Činjenice nasuprot mitovima o engleskoj reformaciji

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori