PRIZNANJE PROTESTANTSKOJ REFORMIRANOJ CRKVENOJ OPĆINI TORDINCI ZA OČUVANJE VRIJEDNOSTI REFORMACIJE

Povodom 500. obljetnice Reformacije, u Zagrebu je, na sam Dan reformacije, 31.10.2017.

16_IMG_6058
Foto: M. Paluh

u Hrvatskom narodnom kazalištu održana svečana akademija. Akademiju su, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora, organizirale Protestantske crkve (Evangelička crkva, Protestantska reformirana kršćanska crkva i Reformatska kršćanska crkva Mađara) te Crkve reformacijske baštine (Baptistička crkva, Evanđeoska pentekostna crkva, Kristove Crkve, Crkva Božja).

Svečana akademija povodom 500. obljetnice Reformacije u HNK Zagreb

Uz laurete koji du dobili priznanja za promicanje reformacijske misli:  filologa Alojza Jembriha, sociologa Siniše Zrinščaka, teologa Petera Kuzmiča, bivšeg potpredsjednika hrvatske Vlade Gorana Granića, te novinare Augustina Bašić s HTV-a i Blaženke Jančić s Hrvatskog radija, priznanja za očuvanje vrijednosti reformacije dodijeljena su Protestantskoj reformiranoj crkvenoj općini Tordinci, Reformatorskoj crkvenoj općini Kneževi Vinogradi i Evangeličkoj crkvenoj općini Legrad.

23191974_10215113544250721_1813006002_oPriznanje, za tordinačku protestantsku reformiranu župu koje su u ime organizatora uručili biskup Branko Berić te pastor Giorgio Grlj, preuzeo je dr.sc. Jasmin Milić, biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj i upravitelj tordinačke župe.

Protestantska reformirana crkvena općina Tordinci djeluje od prve polovice 16. stoljeća. Kao takva najstarija je hrvatska protestantska župa u Hrvatskoj. U Tordincima je održana i prva protestantska sinoda 1551. godine. Sadašnja crkva izgrađena je 1862. te dograđena 1898. godine pod vodstvom župnika Alekse (Eleka) Kulifaya.

Tijekom domovinskoga rata crkva je bila porušena a vjernici prognani iz svojih domova. Obnova je uslijedila nakon mirne reintegracije i povratka prognanih tordinčana u svoje mjesto, 1999. godine.

Opširnu studiju o ovoj župi objavio je biskup dr.sc. Jasmin Milić u svojoj knjizi Povijest Reformirane crkve u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na reformiranu župu u Tordincima 1862.-1952.).

Danas je ova župa u sastavu Protestantske reformirane kršćanske crkve u Republici Hrvatskoj.

Ovo priznanje jest priznanje svim vjernicima ove župe, svim svećenicima, crkvenim odbornicima i svima onima koji su kroz stoljeća čuvali vrijednosti reformacije i koji su zaslužni da ova župa i danas djeluje.

Svečano bogoslužje povodom 500. obljetnice Reformacije koje je prenosila Hrvatska radio Televizija, održano je u Tordincima 2. srpnja 2017. u zajedništvu s gore navedenim Protestantskim crkvama i Crkvama reformacijske baštine.

  • IPA
  • Naslovna fotografija: M. Paluh

Odgovori