UPOZNAJTE BAPTISTE GRUZIJE! Iznenadit ćete se

Ako bi ste se kojim slučajem našli u Baptističkoj crkvi u Gruziji, poprilično biste se iznenadili. Baptisti su najstarija Crkva reformacijske baštine. Nastali su u Engleskoj u 17. stoljeću. Poznati su po veoma jednostavnom bogoslužju, bez liturgije, liturgijske odjeće. Crkve su im jednostavne, bez oltara, slika i sl. Baptisti su također poznati i kao kongregacionalna crkva (da je svaka lokalna crkva neovisna, stoga se i udružuju u Saveze. Npr. u Hrvatskoj im je službeni naziv Savez Baptističkih crkava). Tako je uglavnom kod baptista u svijetu, no ne i u Gruziji.

honorary-citizen
Nadbiskup Malkhaz Songulashvili

Gruzijski baptisti su episkopalna crkva. Na čelu crkve se nalaze biskupi a prvi među njima je dugo godina bio nadbiskup Malkhaz Songulashvili, pastor katedrale Tbilisa. Poznat je kao karizmatična osoba i društveni aktivist.

Biskupi i pastori nose reverende (mantije) kao i liturgijsku odjeću, koja je zapravo nalik istočnoj tradiciji ali su vidljivi i zapadni elementi (poput štole i biskupske mitre).

Biskupi i pastori mogu biti i muškarci i žene.

Crkve im, za razliku od drugih Baptističkih crkava u svijetu, imaju izgled sakralnog prostora. Osim propovjedaonice, u crkvama se nalazi i oltar, a na zidovima kao i u prostoru crkve se nalaze ikone i freske, u duhu istočne tradicije.

Bogoslužja su im liturgijska. Procesija, kađenje tamjanom i mnoge druge elemente vidjet ćete u ovoj neobičnoj Baptističkoj denominaciji.

Easter Eucharist

Poput ostalih baptista krste samo odrasle, odnosno one koji mogu ispovjediti vlastitu vjeru.

Baptisti su u Gruziji prisutni od 1867. godine.  Danas ih, po o izjavi bivšega nadbiskupa Malkhaza Songulashvilia, ima oko 17.000. Sadašnji je nadbiskup Merab Gaprindashvili.

Evanđeoska baptistička crkva u Gruziji (službeni naziv ove denominacije) članica je Svjetskog saveza baptista kao i Konferencije europskih crkava (KEK-a).

Više o ovo crkvi koja spaja pravoslavnu i protestantsku tradiciju, više doznajte na ovom linku kao i nafacebook profilu.

Jasmin Milić

  • IPA

Lajkajte i pratite nas na facebooku

Odgovori