“Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju” -Razmatranje blaženstava (3)

Nastavljamo razmišljati o Blaženstvima. Razmatramo treće blaženstvo koje glasi: “Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju”. Matej 5, 5

Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju

Foto: Priscilla Du Preez – Unsplash

Tko su krotki? Krotki su oni koji su blagi, ponizni, skromni, pažljivi, pristojni. Oni koji imaju samokontrolu, koji se ne prepuštaju ljutnji, gnjevu, koji ne hitaju da na zlo uzvrate zlim, koji nisu osvetoljubivi.

Krotki nisu bez osjećaja. Izloženi su kušnji da reagiraju suprotno od krotkosti, nekada i popuste tim kušnjama, no ipak krotkost prevladava u njihovim odnosima spram drugih, spram svojih ciljeva i sl. Jer krotkost nije samo stvar našega ponašanja, već stanje našeg uma i srca iz kojega izvire blagost i dobrota.

Vidi i ovo: Blago siromasima duhom

Čini se da u društvu u kojem živimo, krotkost nije cijenjena osobina. Krotki se smatraju mlaki i slabi, ranjivi i naivni, pogodni da se s njima manipulira i da ih se gazi. Nerijetko ćemo čuti ili više čitati na društvenim mrežama npr. kako se ne isplati biti dobar, blag, krotak i da bolje prolaze oni koji pokazuju suprotne osobine. Kao da je cijenjenija bahatost koju sve više uočavamo kod pojedinih ljudi na određenim pozicijama, ali ne samo među njima.

Isus nas podučava da je krotkost vrlina koja treba biti način života njegovih sljedbenika. On je i primjer savršene krotkosti. Za sebe kaže da je “krotka i ponizna srca” (Matej 11, 29). On nije bio niti slabić niti naivan, nije bio niti mlak niti je dao da bilo tko s njim manipulira. U svojoj blagosti i krotkosti zapravo je pokazao snagu, mudrost, stav… Snaga njegove ljubavi prema svima je bila pobjednička.

Vidi i ovo: Blago ožalošćenima

Što to znači da će krotki naslijediti zemlju? U prvome blaženstvu smo vidjeli kako će siromašni duhom naslijediti kraljevstvo nebesko a ovdje se govori o nasljeđivanju zemlje. Novo nebo i nova zemlja je eshatološka, dakle buduća stvarnost i svakako da oni koji nasljeduju Krista nasljeđuju i vječnost koja nam se opisuje u Riječi kao novo nebo i nova zemlja.

No, čini se da Isus ovdje koristi sliku zemlje kako bi nas naučio lekciju o uspjehu. Zadobiti, osvojiti zemlju u Starome zavjetu se smatralo velikim uspjehom koji se nije mogao ostvariti bez Božjeg blagoslova. Današnje razumijevanje je da silnici uspijevaju, dolaze do cilja, do određenih uspjeha. Nameće se stav da, što si bahatiji, što više „gaziš“ sve pred sobom, brže ćeš uspjeti, osvajati, zadobivati.

No, Isus nas uči drugom principu. Ako želimo doista uspjeti i doći do cilja, ne činimo to bahatošću, nepošteno, neetički, nemoralno, zloupotrebljavajući svoj položaj, već krotkošću. A krotkost podrazumijeva, kako smo rekli, veliku snagu, pa ako hoćemo i borbu. Jer krotkost nam nije dana sama po sebi već se u njoj trebamo vježbati, za nju boriti, raditi na sebi, kontrolirati sebe.

Silnici ovoga svijeta dolaze do određenih vremenitih ciljeva. Često svjedočimo i o propasti tako stečenog uspjeha. Kaže psalmist „Ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji“ (Ps 127, 1). Što nije blagoslovljeno, ne može niti trajati. Krotki uspijevaju ne samo u ovome životu, već će baštiniti i vječnost.

Zato u odnosima spram drugih, spram posla, zadanih ciljeva i sl. uvijek pristupajmo pažljivo, pristojno, blago, pošteno, ponizno, skromno. Možda ćemo u očima drugih biti čudni, smiješni i glupi ali blagoslovi Božji neće izostati.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Jedna misao o ““Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju” -Razmatranje blaženstava (3)

Odgovori