Božićna poruka

Božićna poruka biskupa Protestantske reformirane kršćanske crkve (2023.)

Rođenje tvoje, Kriste Bože naš, zasja svijetu svjetlom spoznaje. Po njem zvjezdoznanci naučiše zvijezdom klanjati se Tebi, Suncu pravde, i u tebi vidjeti Zoru s visine: Gospode, slava Tebi. (Božićni tropar Istočne liturgije)

Kristovo rođenje je svjetlo spoznaje. Ono je “svjetlo istinito, koje rasvjetljuje svakoga čovjeka…” (Ivan 1, 9). Spoznaja Krista, spoznaja je samoga Boga. Ispunjenje je to starozavjetnog proročanstva iz knjige proroka Izaije: “Ustani zasini, jer svjetlost tvoja dolazi, nad tobom blista slava Jahvina. A zemlju evo tmina pokriva, I mrklina narode! A tebe obasjava Jahve, i Slava se njegova javlja nad tobom. K tvojoj svjetlosti koračaju narodi, i kraljevi k istoku tvoga sjaja,” (Izaija 60, 1-3)

Upravo su u pojavi zvijezde koja ih je vodila do Betlehema, mudraci, pogani, spoznali ono što Božji starozavjetni narod nije spoznao – rođenje Mesije koji je Emanuel – Bog s nama. Njihovo znanje je postalo spoznaja. Znanjem su proučavali zvijezde, spoznajom su prepoznali Krista – Mesiju.

Za vjernika, najveća spoznaja je ona o kojoj govori Zaharija u svojoj pjesmi: “da narodu njegovu pružiš spoznaju spasenja, koje biva oproštenjem grijeha njegovih”. (Luka 1, 77).

Mudraci su proučavali zvijezde, i upravo ih je zvijezda, kako to govori navedena božićna pjesma, naučila da se klanjaju Suncu pravde – Kristu. Zaharija zahvaljuje u svojoj pjesmi milosrdnom Božjem srcu “zbog koga će nas pohoditi Sunce s visine” ( Luka 1, 78). On je “Sunce pravde” koje su pogani štovali, ali nisu spoznali. Kako je rekao sv. Efrem Sirijac u 4. stoljeću, u Betlehemu je “Sunce je iskazivalo štovanje  pravome Bogu jer su štovatelji sunca sada štovali Isusa”.

Nakon tame dolazi nam zora s visine. Njegova pravda utjeha nam je u našem svakodnevnom životu. Nepravda i zlo nemaju konačnu riječ.

I danas smo svjedoci tame koja se nadvila nad cijelim svijetom, no i ona će u konačnici morati ustuknuti pred Kristom, Suncem pravde koje nad dolazi kao zora s visine i potiskuje svaku tamu.

Neka i naše srce bude ispunjeno spoznajom Krista, neka bude prijestolje Sunca pravde i neka mrak u nama bude rastjeran od Krista koji nam dolazi poput zore koja potiskuje svaku tamu našega života.

Čestit Božić i blagoslovljena Nova 2024. godina.

O Božiću, 2023. godine.

dr.sc. Jasmin Milić
Biskup Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori