Ja sam pastir dobri

Što znači Isusova izjava “Ja sam pastir dobri”?

Četvrta Isusova izjava „Ja sam“ glasi „Ja sam pastir dobri“ (Iv 10, 11).

JA SAM PASTIR DOBRI

Ja sam pastir dobri

Četvrta Isusova izjava „Ja sam“ glasi „Ja sam pastir dobri“ (Iv 10, 11)

Odnos pastira i stada bio je veoma dobro poznat Isusovim slušateljima. Pastiri su živjeli za stado i od svoga stada. Oni su stadu darivali ljubav, hranu, zaštitu, toplinu, zdravlje, a stado je zauzvrat svome pastiru darivalo mlijeko i vunu.

Kada Isus kaže da je Dobri Pastir, on sebe otkriva kao ispunjenje starozavjetnih proročanstava o dolazećem Mesiji koji će biti Pastir svoga naroda, ali isto tako se otkriva i kao sam Bog.  Stari zavjet na više mjesta govori o Bogu kao Pastiru.

Vidi i ovo: 9 predivnih slika o Kristu kao Dobrom pastiru

U Ezekielu 34 poglavlju, na poseban se način obrađuje tema Boga kao dobroga i pravednoga Pastira. U 16 retku navedenoga poglavlja, Bog sam govori: „Sam ću pasti ovce moje i sam ću im dati počinka-riječ je Jahve Gospoda. Potražit ću izgubljenu, dovesti natrag zalutalu, povit ću ranjenu i okrijepiti nemoćnu, bdjeti nad pretilom i jakom – past ću ih pravedno“.

Upravo je to Isus, utjelovljeni Bog među nama, učinio.

Ako je tvoja duša gladna, prazna, znaj da nam Isus daje svoju Riječ kojom se duše naše hrane. Onima koji u Isusu pašu nalaze, ništa im neće nedostajati, kako to kaže kralj David u 23 psalmu, prvi redak.

Ako se osjećaš umoran pod teretom grijeha, ako se osjećaš nesiguran, ne vidiš budućnost, ne osjećaš životnu radost, nemoj se prepustiti takvim osjećajima. U Isusu je odmor, mir, spokojstvo, sigurnost, nada, budućnost. Isus poziva umorne i opterećene da dođu k njemu i On će ih odmoriti. (Mt 11, 28)

Ako lutaš, tražiš smisao i cilj života i još uvijek se osjećaš izgubljen znaj da je Krist došao naći i spasiti izgubljene. On poput Dobroga Pastira traga za tobom, izgubljenom ovčicom, uzima te u naručje i dovodi pod svoje vodstvo i zaštitu. Kada On vodi, put nam je siguran i cilj dostižan.

I kada, kao kršćani zalutamo, On nas ne ostavlja već traga za nama i vraća nas u svoj Dom jer nas ljubi, jer mu je stalo do nas.

Kada smo ranjeni, kada osjećamo fizičku ili duševnu bol, Krist je naš Liječnik. On povija naše rane, okrjepljuje nas nemoćne. Ne predaj se očaju, tugovanju nad sobom i osjećaju nemoći. Prizovi Dobroga Pastira da zagrli svojim iscjeljujućim zagrljajem.

Ako se osjećaš snažan i jak, nemoj misliti da ne trebaš Krista. Sami u svojoj snazi ne možemo ustrajati. On je zapravo naša snaga i jakost.

Toliko blagoslova imamo od našega Dobroga Pastira. Prepustimo se Njegovom vodstvu, Njegovoj zaštiti, Njegovoj brizi za nas i naši koraci bit će sigurni. Ništa nas neće uspjeti oteti iz naručja našega Dobroga Pastira.

Autor: Biskup Jasmin Milić

Kod preuzimanja ovoga članka obavezno navesti link.

Ostale članke na temu Isusovih izjava “Ja sam…” vidi ovdje.

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori