Johann Tetzel

Kako prošao Johann Tetzel, prodavatelj oproštajnica od ljutitog mladića?

Jedno od najpoznatjih prodavatelja indulgencija (oproštajnica) je Johann Tetzel, njemački fratar. Ostao je upamćen po izjavi „čim zlatnik upadne u kovčeg i zvecne, spašena duša uskače u raj”.

Tetzel je do te mjere razradio prodaju oprosta da je čak napravio i cjenik za svaki pojedinačni grijeh. Ni to nije bilo dovoljno, pa je, kako bi zaradio još više novca, počeo da prodaje i oproštajnice za buduće grijehe.

Kada se jednom prilikom našao u Leipzigu, sreo je plemića koji ga je upitao može li dobiti oproštajnicu za budući grijeh. Tetzel je odgovorio potvrdno i sa zadovoljstvom prodao oproštajnicu. Kada je Tetzel, nakon što je prodao dosta oproštajnica, krenuo iz Leipziga „pun kao brod”, na putu je naišao na istog plemića koji ga je tom prilikom dobro isprebijao. Plemić mu je tada uzeo sav novac i poručio da je to budući grijeh za koji je kupio oproštajnicu. Nadležni koji su prvotno htjeli kazniti plemića zbog ovakvog postupka, stali su na njegovu stranu kada su čuli cijelu priču.

Pojedinci poput Tetzela su zbog svojih postupaka navukli dosta mržnje na Katoličku crkvu i u krajnjoj liniji doveli do reformacije.

Veliki Tetzelov kritičar bio je i Martin Luther koji u jednoj od svojih 95 teza pita: „zašto papa, čija su bogatstva danas veća od imetka najbogatijih ljudi, ne sagradi samo jednu baziliku sv. Petra, i to svojim novcem, a ne onim siromašnih vjernika?”

Vidi i ovo: 95 teza (Martin Luther)

Iako se cijelog života borio protiv njegovog shvaćanja religije, kada je čuo da je Tetzel smrtno bolestan, Luther mu je ipak poručio da ne brine jer „stvar nije počela sa njim i da je dijete imalo sasvim drugog oca.”

Izvor: Kuriozitet

Povezani članci: Znate li kako je glasio tekst oproštajnica protiv kojih se Luther usprotivio?

IMATE BLAGOSLOV PRATEĆI OVU STRANICU? ŽELITE POMOĆI NJEZINO DJELOVANJE?
Ovu stranicu njezini urednici i suradnici uređuju volonterski. Cilj nam je da se Božja riječ na ovaj način naviješta. Ukoliko želite financijski sudjelovati i vi u ovoj evanđeoskoj misiji, vaše, i najmanje priloge možete uplatiti putem pay pal usluge na ovome linku ili uplatom na žiroračun: KC “Dobroga pastira”, Franje Markovića 7, Osijek. IBAN:HR0824850031100235448 s naznakom: Donacija za Horizonte vjere. Za sva pitanja možete nas kontaktirati putem e-mail adrese: ipaprkc@gmail.com

Odgovori