NEVINA DJEČICA – Strašan zločin nakon Kristovog rođenja

Nevina dječica, 28.12.

Pošto mudraci otiđoše, gle, anđeo se Gospodnji u snu javi Josipu: »Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat i ostani ondje dok ti ne reknem jer će Herod tražiti dijete da ga pogubi.« On ustane, uzme noću dijete i majku njegovu te krene u Egipat. I osta ondje do Herodova skončanja — da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Iz Egipta dozvah Sina svoga. Vidjevši da su ga mudraci izigrali, Herod se silno rasrdi i posla poubijati sve dječake u Betlehemu i po svoj okolici, od dvije godine naniže — prema vremenu što ga razazna od mudraca. Tada se ispuni što je rečeno po proroku Jeremiji: U Rami se glas čuje, kuknjava i plač gorak: Rahela oplakuje sinove svoje i neće da se utješi
jer više ih nema.  (Mt 2, 13-18)

Nevina dječica

Nevina dječica i mučeništvo

Nakon što su mudraci pohodili Mariju, Josipa i malenog Isusa, nisu se opet vratili Herodu, kako je on tražio od njih, nego su se drugim putem uputili u svoje domovine. Heroda je to razgnjevilo ali i uplašilo te je dao poubijati svu mušku djecu do dvije godine starosti, ne bi li se tako riješio budućega kralja. Krista su, po uputama anđela Gospodnjega, njegovi roditelji na vrijeme sklonili.

Herod a ni oni koji su ga informirali o svetopisamskim proroštvima nisu razumjeli da Kristovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta. Krist nije bio prijetnja njegovu prijestolju već je došao uzdrmati i srušiti kraljevstvo tame. Nažalost, Sotona je u um bezbožnog vladara stavio okrutnu zamisao da se izvrši zločin na najranjivijima, nad malenom djecom.

Ratovi, gladi i druge pošasti bili su pogubni za milijune malene, nejake dječice. I danas dnevno u svijetu umire oko 8 tisuća djece samo od gladi. A tu su dakako i drugi uzroci koji su nerijetko pogubni za djecu kao najranjiviju skupinu.

Koliko je one dječice koja nisu ni imala priliku da se rode jer je netko odlučio, pozivajući se na svoje pravo, prekinuti njihov život prije rođenja?

Ovaj nas događaj, kojega u crkvenom kalendaru obilježavamo 28.12. iznova poziva da promišljamo o najranjivijima među sobom, o malenoj dječici, posebno onoj koja pate na različite načine. Svatko od nas ima mogućnost na određeni način pomoći potrebitoj djeci.

Isto tako, nevina dječica su prethodnica svih onih koji će mučenički postradati za Krista. Nažalost, Sotona i oni koji mu služe, mučeći i ubijajući one koji Kristu služe, željeli su ubiti i samoga Krista u njima. No, kako je to rekao Tertulijan “Krv mučenika je sjeme kršćanstva”. Ni smrt nas ne može odvojiti od ljubavi Božje, niti progon, mučenje i ubijanje kršćana može zaustaviti Božje djelo.

Kršćansko mučeništvo nije stvar samo neke daleke prošlosti. I danas u mnogim krajevima svijeta kršćani se progone i ubijaju samo zbog svoje vjere u Krista.

Molitva dana
Svemogući Bože, koji si u ustima djece i dojenčadi hvalu spremio i koji si se proslavio po smrti novorođenčadi; umrtvi i zatri svaki porok u nama i osnaži nas milošću svojom, kako bi nevinošću života i postojanom vjerom, suočeni i sa smrću mogli proslavljati Tvoje sveto Ime; po Isusu Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

Naslovna fotografija: Peter Paul Rubens, 1636–1638 (Alte Pinakothek). (Wikipedia)

UKOLIKO ŽELITE POMOĆI DJELOVANJE OVE STRANICE, TO MOŽETE UČINITI I NAJMANJOM MOGUĆOM UPLATOM NA NAŠ RAČUN. ZA SVAKI VAŠ DAR LJUBAVI VAM ZAHVALJUJEMO ŽELEĆI VAM IZOBILJE BOŽJEGA BLAGOSLOVA. ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE OVDJE.

Odgovori