KONZERVATIVNA METODISTIČKA CRKVA U NASTANKU!

Konzervativni ujedinjeni metodisti izabrali su ime za denominaciju koju planiraju formirati ako prijedlog za podjelu Ujedinjene metodističke crkve bude uspješan, a to je “Globalna metodistička crkva”.

Globalna metodistička crkva predstavila je svoje novo ime, logotip i web stranicu u ponedjeljak (1. ožujka), nekoliko dana nakon što je Ujedinjena metodistička crkva objavila da ponovno odgađa sastanak u svibnju 2020. godine koji je trebao razmotriti prijedlog za razdvajanje konzervativnih kongregacija.

Zbog toga je pokretanje planirane denominacije udaljeno najmanje godinu i pol dana.

Generalna konferencija Ujedinjene metodističke crkve, njezino globalno tijelo za donošenje odluka, trebala bi se sastati od 29. kolovoza do 6. rujna 2022. u Kongresnom centru Minneapolis u Minneapolisu.

Očekuje se da će delegati podnijeti prijedlog za razdvajanje denominacije pod nazivom Protokol pomirenja i milosti razdvajanjem.

Prijedlogom, o kojem su pregovarali 16 ujedinjenih metodističkih biskupa i čelnici zagovaračkih skupina s različitih teoloških podjela, stvorit će se nova konzervativna “tradicionalistička” metodistička denominacija – Globalna metodistička crkva. Pojedine crkve i godišnje konferencije mogle bi odabrati da se pridruže novom entitetu; u suprotnom, zadano će ostati u postojećoj denominaciji.

Pozivi za razdvajanjem jedne od najvećih denominacija u Sjedinjenim Državama porasli su otkako je posebno zasjedanje Generalne konferencije 2019. godine odobrilo takozvani tradicionalni plan kojim se jačaju zabrane ređenja i vjenčanja LGBTQ ujedinjenih metodista.

U vrijeme posebnog zasjedanja 2019. godine Boyetteov Wesleyan Covenant Association jasno je rekao da se planira odvojiti od Ujedinjene metodističke crkve ako delegati na posebnom zasjedanju ne odobre Tradicionalni plan.

Na svojoj web stranici Globalna metodistička crkva kaže da bi na sličan način krenula naprijed s podjelom ako delegati na sastanku Generalne konferencije 2022. ne odobre predloženi protokol – ili ako podrška protokolu oslabi u godinu i pol.

Web stranica opisuje planiranu denominaciju kao “novu crkvu ukorijenjenu u Svetom pismu i povijesnim i životvornim učenjima kršćanske vjere” i naglašava njezinu želju da bude globalna crkva. Također uključuje verzije predložene Prijelazne knjige doktrina i discipline koje se mogu preuzeti na više jezika.

“Vjerni svojim korijenima, strpljivi smo i metodični ljudi”, rekao je Boyette na web stranici WCA.

„Želimo dati sve od sebe kako bismo pomogli teološki konzervativnim lokalnim crkvama, laicima i pastirima da se što prije prilagode u prijelaznom razdoblju, a onda se radujemo sazivanju Generalne konferencije Globalne metodističke crkve na kojoj se nadamo da će pravilno izabrani delegati smatrati korisnim ono što smo učinili. Njihova će velika zadaća biti odgovornost prepoznati Božju volju i tako pomoći svim lokalnim crkvama i ljudima da u potpunosti žive u Kristovu tijelu”, dodao je.

IZVOR: Religion News Service

Odgovori