Priopćenje HPK o neistinitim tvrdnjama web stranice Biblijska reformacija o popisu stanovništva

Na web stranici reformacija.org pojavio se nepotpisani članak pod nazivom Popis: vjerske zajednice bez vjernika. Navedenu stranicu uređuje bivši pripadnik nekoliko vjerskih zajednica. Posljednja mu je bila Reformirana kršćanska kalvinska crkva u Hrvatskoj, jedna od dvije etnički mađarske reformirane denominacije. Nakon vlastitog neuspjeha da se skrasi u određenoj vjerskoj zajednici, svoje djelovanje je prebacio na internet. Po stilu pisanja, manipulacije i pokušaja diskreditiranja drugih po nacionalnoj pripadnosti, pretpostavljamo da je isti i autor navedenog članka.

Autor posebno analizira protestantske crkve navodeći kako je njihov broj znatno opao od popisa stanovništva iz 2011. Pa tako navodi nekakve brojke pojedinih vjerskih zajednica po kojima ispada da ih je manje od 100. Na isti način tvrdi kako je pravoslavnih mnogo manje nego po popisu stanovništva iz 2011., pa navodi u članku da Srpska pravoslavna crkva ima 1.518 članova. Dakle, ovakve brojke doista izgledaju nestvarne i nerealne.

O čemu se zapravo radi?

Na posljednjem popisu stanovništva 2021. godine građani su imali mogućnost da se izjasne po vjerskoj pripadnosti i po pripadnosti vjerskoj zajednici. Dakle radilo se o dva odvojena pitanja. Sukladno tome mnogi su se izjasnili po vjeri kao katolici a po vjerskoj zajednici pripadnici katoličke, grkokatoličke, starokatoličke crkve, po vjeri pravoslavni a po vjerskoj zajednici kao pripadnici Srpske, Bugarske ili Makedonske pravoslavne crkve, po vjeri protestanti a po pripadnosti vjerskoj zajednici kao evangelici, reformirani i sl. No, jedan dio hrvatskih građana izjasnio se, po vjerskoj pripadnosti jednostavno kao kršćani. Iz te kategorije, dakle onih koji su se izjasnili kao kršćani, autor navedenog članka izvlači podatke kao konačne podatke pripadnika određene vjerske zajednice i manipulativno ih predstavlja javnosti. Npr. od broja onih koji su se izjasnili kao kršćani po vjeri, Katoličkoj crkvi 180, 368 građana. Zar je to doista ukupan broj katolika? Naravno da nije. Dakle radi se o pripadnicima Katoličke crkve koji su se po vjeri izjasnili kao kršćani. Kada se tome pribroji broj onih koji su se izjasnili kao katolici po vjeri a pripadnici Katoličke crkve, ukupan broj katolika je 3.507, 735 građanin.

Isto se odnosi i na druge vjerske zajednice. Autor članka navodi npr. da je pripadnika njegove bivše vjerske zajednice, Reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj 45 članova. Autor zasigurno zna da ova brojka nikako ne može biti istinita jer je bio dugo godina tajnik sinode iste. Dakle, od onih koji su se izjasnili po vjeri kao kršćani a po pripadnosti Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi, broj je 45, no od onih koji su se izjasnili kao reformirani kršćani a po pripadnosti Reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi broj je znatno veći, tako da je ukupan broj pripadnika reformirane kršćanske kalvinske crkve u Hrvatskoj je 1.707. Reformatska kršćanska crkva Mađara u Hrvatskoj broji 951 vjernika a Protestantska reformirana kršćanska crkva u RH 711 vjernika. Kada se uzme ukupan broj reformiranih kršćana koji djeluju u tri reformirane denominacije, broj je nešto niži od popisa iz 2011. (kao i kod svih drugih vjerskih zajednica), no ni približno nizak kako ga predstavlja autor navedenog članka.

Dakle, radi se doista o manipulativnom predstavljanju broja vjernika određenih vjerskih zajednica samo na temelju jedne kategorije vjernika, dakle onih koji su se izjasnili kao kršćani. No, jasno je da je autor imo za cilj ne samo da umanji broj vjernika već i da stvori nepovjerenje pa i neprijateljstvo hrvatske javnosti, poglavito prema pripadnicima protestantskih crkava (kojima je i sam autor pripadao i godinama dobro živio od sredstava iz Državnog proračuna koje je njegova tadašnja crkva dobivala).

Na navedenoj web stranici, u rubrici O nama, navodi se sljedeće:

Mi smo hrvatska biblijsko-reformacijska zajednica. U naše su duhovno zajedništvo dobro došli svi koji prihvaćaju biblijsko-reformacijski nauk, svjetonazor i naš ustroj (kongregaciono-prezbiterijalan: zajednica vođena od izabranih prezbitera). Na temelju biblijsko-reformacijskog nauka prepoznajemo sljedeće pastoralne službe: staješine (prezbiteri), pastori, učitelji i đakoni, te kongregacionalnu samostojnost.

Zajednice, ovim nazivom nema u Evidenciji vjerskih zajednica niti se itko od građana Republike Hrvatske izjasnio da pripada hrvatskoj biblijsko-reformacijskoj zajednici. Jasno je dakle da se radi o fiktivnoj vjerskoj zajednici bez vjernika, pa se naslov članka na koji se ovdje osvrćemo, može primijeniti samo na nepostojeću zajednicu autora istog. S obzirom da je (najvjerojatnije) autor navedenog članka u kojem govori o “potopu protestantizma” osobno doživio “potop” u različitim vjerskim zajednicama, te da nije uspio organizirati nekakvu novu vjersku zajednicu, svoje nezadovoljstvo iskazuje pokušajem diskreditacije drugih vjerskih zajednica pa i onih kojima je sam pripadao.

Ured za medije Hrvatske protestantske konferencije

Izvor: HPK

Naslovna foto: DZS

Odgovori